Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predloženi ustav podijelio zemlju

Egipatske stranke: 56,5 posto birača poduprlo ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontroverzni ustav, koji je podijelio zemlju jer navodno vodi u islamizaciju i ograničavanje slobode, podržalo je 56,5 posto birača.

Egipćani su u prvome krugu referenduma poduprli kontroverzni novi ustav za koji se zalaže predsjednik Muhamed Morsi i njegovi pristalice, izvijestili su u nedjelju islamisti i oporbene grupe, pozivajući se na neslužbene rezultate.

Stranka slobode i pravde, politički ogranak Muslimanske braće u nedjelju je na svojoj internetskoj stranici objavila kako je za ustav glasalo 56,6 posto birača. To je potvrdila i jedna od glavnih stranaka oporbene koalicije, Fronte nacionalnog spasa, koja je na vlastitoj internetskoj stranici objavila da je dokument odobrilo oko 56 posto birača.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Sanja Barić traže nekoliko izmjena U subotu MOST počinje prikupljati potpise za referendum oko korone: Ustavnja stručnjakinja otkrila može li im to proći

>> Kairo dan uoči referenduma o novom ustavu pun prosvjednika

Predloženi ustav podijelio je zemlju, jer se liberali i ljevica protive predloženim odredbama koje vode u islamizaciju i ograničavanje slobode, potvrdili su u nedjelju izvori iz oba politička bloka. Mursi i njegovi pobornici kažu da je novi ustav vitalan za nastavak egipatske tranzicije nakon rušenja Hosnija Mubaraka. Protivnici tvrde da je preislamistički i potire neka manjinska prava, uključujući i ona kršćana koji čine 10 posto populacije.

Drugi krug izbora održava se sljedeće subote. Referendum se u subotu u ozračju nasilja održao u deset upravnih jedinica, među njima u Kairu i Aleksandriji, dok će se preostalih 17 administrativnih jedinica glasovati za tjedan dana. Oko 120.000 vojnika i 130.000 policajaca osiguravalo je birališta. Vlasti su odlučile referendum održati u dva kruga zbog bojkota brojnih sudaca koji trebaju nadzirati tijek glasovanja.

Pretpostavlja se da će i sljedeće subote ustav dobiti zeleno svjetlo jer se glasuje na područjima koja su sklonija islamistima, kažu analitičari.

U prvom krugu pravo glasa imalo je 26 milijuna birača, a u drugom ih je milijun manje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene