Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje je na aerodromu

Edward Snowden navodno zatražio azil u Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki obavještajac Edward Snowden navodno je podnio zahtjev za političkim utočištem u Rusiji.

Bivši zaposlenik CIA-e i suradnik NSA Edward Snowden (30) zatražio je politički azil u Ruskoj Federaciji, izvijestio je BBC pozivajući se na izjavu dužnosnika ruskog ministarstva vanjskih poslova Kima Ševčenka za tamošnju agenciju Interfax.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce

Zahtjev je navodno podnio kasno u nedjelju, a zasad nije jasno kako će Rusija na njega odgovoriti. Uobičajeni rok u kojem bi se nekakav odgovor mogao očekivati je oko mjesec dana.

>> Assange: Snowdenove informacije će se nastaviti objavljivati

New York Times piše da je u Snowdenovo ime zahtjev predala aktivistica WikiLeaksa Sarah Harrison, koja je s njim doputovala iz Hong Konga.

Vjeruje se da je Snowden od bijega iz te kineske enklave zaglavio na moskovskom aerodromu Šeremetjevo gdje navodno boravi u hotelu unutar tranzitne zone za koju nije potrebna ruska viza.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je izjavio da Snowden u Moskvi može ostati koliko god hoće, ali da bi trebao prestati 'nanositi štetu našim američkim partnerima'.

Los Angeles Times javlja da je Snowden azil zatražio u ukupno 15 država, a anonimni ruski dužnosnik koji je o tome izvijestio kaže kako na taj potez službena Moskva gleda kao na 'potez očajnika'.

Prvotna nagađanja govorila su da bi se Snowden mogao skrasiti u Ekvadoru, no ta mu je država poništila izbjegličku iskaznicu koju mu je nakratko bila izdala.

Snowden je globalnoj javnosti postao poznat prošlog mjeseca, nakon što je novinarima Guardiana i Washington Posta dao dokumente koji dokazuju postojanje dotad tajnog američkog programa nadzora telefonskih i online komunikacija građana diljem svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene