Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadarena djevojčica

Dvogodišnjakinja razumije značenje 2.000 kineskih znakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S nepune dvije godine, djevojčica Li Tianqi raspoznaje više od 2.000 kineskih znakova, a svakim danom nauči ih po još nekoliko. Prvi je pročitala na ulici s deset mjeseci.

Dok su mnogi mladi Kinezi zastrašeni kompliciranim kineskim znakovima, 22-mjesečna Li Tianqi smatra ih laganim. Li, koja će dvije godine napuniti u srpnju, prepoznaje više od 2.000 znakova. Uči ih u stanu gdje živi sa 28-godišnjom majkom Dou Yuling, prenosi Reuters. Neki izrazi koje je naučila izgovarati uistinu su kompleksni. Prva fraza koju je malena Li izgovorila bila je 'izlaz u slučaju nužde', dok je parkom šetala s djedom. 'Li je za čitanje postala zainteresirana kada je primijetila znakove na ulici sa svega 10 mjeseci. Nakon toga, počela sam je podučavati znakove kod kuće. Sada ih razumije više od 2.000', rekla je Dou.

Pročitajte i ovo Novi znak na slovenskim cestama - 3 Mijenjaju se pravila Planirate na put u susjedstvo? Vlada mijenja prometne znakove, objavljeno koje su novosti Madeleine McCann Novo otkriće Procurili sudski spisi: Otkriven stravičan zločin navodnog otmičara malene Maddie

Većini mladih Kineza učenje znakova je tlaka, a to pokazuju i mnogi forumi na kojima se javljaju kako bi se požalili na težinu znakova koje moraju svladati. Ministarstvo obrazovanja poznavanje 2.000 znakova obvezuje tek u petom razredu, što znači da se Li može pohvaliti da je svoju obvezu ispunila daleko ranije. No, njezina majka nije potpuno zadovoljna postignućem svoje kćeri.

'Planiram je podučavati matematici. Kupila sam neke igračke koje na sebi imaju otisnute brojeve, voljela bih i da to svlada kroz igru', rekla je Dou. Bistra djevojčica s majkom rado čita i knjige, a najviše, prema riječima Dou, voli čitati na glas da je svi čuju. U želji da sazna od kuda toliki interes njezine kćeri za kineske znakove i mogućnost da ih brzo svlada, Dou ju je odvela na testiranje, ali Li nije postigla bolje rezultate od svojih prosječnih vršnjaka. Postoji 70.000 znakova u kineskom rječniku, a u Kini se smatra pismenom svaka osoba koja ih poznaje najmanje 1.500.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene