Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica Hrvata, Mišo Bogdan i Zlatan Radosavljević, pobjegli su u petak navečer u spektakularnom bijegu ukupno 28 zatvorenika iz belgijskog zatvora u Dendermondeu na istoku Flamanske.


Odmah nakon bijega belgijska policija uspjela je uhvatiti devetoricu zatvorenika, no za preostalih 19, među kojima i dvojicom Hrvata, još se intenzivno traga. 

Vezani članci Koronavirus u Belgiji, ilustracija Sudionik koronapartyja u hotelu bježao pred policijom pa pao s prozora i poginuo Brad Pitt Brad Pitt zadnjim potezom navukao na sebe bijes javnosti: "Slavni očito mogu raditi što žele"

Do ovog, najvećeg bijega u povijesti Belgije došlo je u subotu rano ujutro oko 2 sata nakon što su Srbin Peraj Konto i Belgijanac Zakarija Eleeghbarni uspjeli izaći iz ćelije te kuhinjskim nožem i krhotinama stakla onesposobiti trojicu čuvara.

- Čuvare su dotična dvojica zatvorenika potom zatvorili u jednu ćeliju i, kako bi izazvali opći nemir, otvorili više od 100 ćelija. Ipak, pobjeći je uspjelo 28 zatvorenika, a ostali su odlučili ostati. Nakon bijega iz zatvora otišli su u dvorište te preko zida uz pomoć ljestava pobjegli van - rekao je belgijski novinar Bjorn Maeckelbergh. Dodao je kako postoji sumnja da su zatvorenicima u bijegu pomogli i članovi kriminalnih skupina u Belgiji koji su ih dočekali izvan zatvora.

Kako doznajemo, hrvatski državljani koji su bili u zatvoru nisu osuđeni, nego su navodno tek čekali suđenje. 

Mišo Bogdan uhićen je u 12. mjesecu 2005. godine kada mu je policija u ukradenom autu pronašla brojne ukradene stvari. Zašto je Radosavljević u zatvoru, još uvijek nije poznato.

Mišo Bogdan rođen je 1982. godine, a tjeralica koju su odmah izdale belgijske vlasti opisuje ga kao osobu prosječne visine, smeđih očiju, crne kose i brkova, te se navodi da govori francuski i njemački. Drugi Hrvat, Zlatan Radosavljević, rođen je 1975., a opisan je kao muškarac srednje visine, s bradom i brkovima, te je navedeno da “govori srpsko-hrvatski”. 

Ured Interpola u Zagrebu dobio je obavijest o bijegu zatvorenika iz belgijskog zatvora Dendremonde, potvrdili su službeno u Ministarstvu unutarnjih poslova. Iz Ureda za odnose s javnošću MUP-a rekli su da će za bjeguncima biti raspisane takozvane plave tjeralice koje obvezuju sve članice Interpola da informacije o traženim osobama šalju u centar odakle je raspisana tjeralica, u ovom slučaju u Bruxelles. 

Bogdan je opisan kao muškarac prosječne visine i građe, crne kose i brkova, a govori francuski i njemački jezik. Zlatan Radosavljević je smeđokosi, brkati muškarac srednje građe, a u tjeralici piše da govori “srpsko-hrvatski”.