Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bar su u plusu...

Državna blagajna Zimbabvea ostala na samo 217 dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna blagajna Zimbabvea ima zanimljivu bilancu. Nakon isplate plaća javnom sektoru prošlog tjedna, u državnoj blagajni te zemlje ostalo je točno 217 dolara, izvijestio je tamošnji ministar financija Tendai Biti.

'Prošlog tjedna, kad smo platili radnike javnih službi, u blagajni je ostalo 217 dolara. Državne financije su paralizirane u ovom trenutku. Ne možemo postići zadane ciljeve', istaknuo je Biti, a prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićen "prorok" Farma užasa: Policija spasila 251 zlostavljano dijete, otkriveni su i grobovi 16 beba Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

>> Zimbabve svoj bezvrijedni dolar povlači iz optjecaja

Od 2000. nadalje ekonomija te zemlje doživjela je svojevrsni 'slobodni pad', nakon što je predsjednik Robert Mugabe počeo sa zapljenom farmi u vlasništvu bijelaca.

Taj potez demoralizirao je povjerenje investitora u toj zemlji, paralizirao proizvodnju i povukao za sobom međunarodne sankcije te na kraju prestrašio i turiste. U narednih deset godina, ta je zemlja doživjela inflaciju od 231 milijun posto, a njezina infrastruktura je propala.

Danas je stanje ipak nešto bolje, no financije su i dalje u neredu, a tvrtke su nelikvidne i radna snaga skupa. Vlada Zimbabvea upozorila je kako neće imati dovoljno novca za organiziranje ustavnog referenduma i izbora koji nadolaze ove godine. Novac će probati pronaći u međunarodnoj zajednici.

Godišnji proračun Zimbabvea za tekuću godinu je 3,8 milijardi dolara, a ekonomiji te zemlje predviđa se i rast od 5 posto do kraja godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene