Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni podaci

Drugi Rus osumnjičen za trovanje Skripalja je vojni liječnik, član obavještajne službe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi od dvojice Rusa koje Velika Britanija sumnjiči za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja je vojni liječnik, član ruske obavještajne službe GRU, objavio je istraživački portal Bellingcat u ponedjeljak navečer.

Osumnjičeni je zapravo 39-godišnji vojni liječnik kojemu je pravo ime Aleksandar Jevgenjevič Miškin, a ne Aleksandar Petrov, što je ime koje su u rujnu objavile britanske vlasti, piše Bellingcat.

Pročitajte i ovo Pomor ptica kod Kikinde - 4 Čekaju se rezultati analize Polja puna mrtvih ptica: Pčelar ih našao uz put, u kanalima, kako ugibaju na granama i u žbunju Trovanje životinja u Zadru - 1 Trovanje divljih životinja Nije priča s filmskog platna, nego svijet u kojem živimo: ''Ako primijetite, nemojte samo gledati''

Britansko državno odvjetništvo optužilo je u odsutnosti Petrova i Ruslana Boširova, drugog ruskog državljanina, da su nervnim otrovom "novičok" otrovali Skripalja i njegovu kćer u ožujku u engleskom gradu Salisburyju.

Tužiteljstvo sumnjiči dvojicu ruskih državljana da su u Britaniju ušli pod lažnim imenima. Belingcat je u rujnu identificirao Boširova kao pukovnika GRU-a (Glavne obavještajne uprave glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije) kojemu je pravo ime Anatolij Čepiga. Britanska policija zasad je odbila komentirati spekulacije o stvarnom identitetu dvojice muškaraca koje krivi za napad na Skripalja.

Pronađeni u nesvijesti na klupi

Bivši ruski špijun i njegova kći Julija pronađeni su u nesvijesti na klupi u Salisburyju i taj je slučaj izazvao najveći val međusobnih protjerivanja diplomata između Rusije i Zapada od hladnog rata. Skripalji su se oporavili, ali je od posljedica trovanja umrla Britanka koja je kao i njezin partner bila izložena djelovanju otrovne tvari u pronađenoj bočici parfema. Britanska policija vjeruje da su u bočici ruski agenti prokrijumčarili nervni otrov u Veliku Britaniju.

Miškin je rođen 1979. u području Arhangelska na sjeveru Rusije i do rujna 2014. bio je prijavljen u Moskvi na adresi koja je zapravo sjedište GRU-a, piše Bellingcat. Navodi da je Miškina GRU unovačio dok je studirao na jednoj od ruskih vojnih medicinskih akademija i da je od 2011. do 2018. putovao pod imenom Aleksandar Petrov, uključujući u Ukrajinu i Moldovu.

Rusija odbacuje svaku upletenost u trovanje i tvrdi da su dvojica muškaraca koje Britanija sumnjiči za napad došli u Salisbury razgledati čuvenu katedralu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene