Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki State Department u ponedjeljak je službeno priopćio da je Slovenija, kao posljednja od 26 članica NATO-a, položila instrument o ratifikaciji protokola o pristupanju Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu, čime je u zemljama članicama dovršen proces nužan za primanje Hrvatske i Albanije u NATO.


'Sa zadovoljstvom izvješćujemo da je Slovenija jutros položila instrument o ratifikaciji u State Departmentu', navodi se u priopćenju. Potezom Slovenije dovršen je postupak pojedinačne ratifikacije u svih 26 zemalja članica, nužan za primanje Hrvatske i Albanije u NATO, dodalo je američko Državno tajništvo.

Vezani članci Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Slovenac koji je putem dark weba naručivao oružje za masakr imao je popis s imenima žrtava Oružje, ilustracija Slovenska policija zaustavila streljački pohod: Srednjoškolcu oružje iz SAD-a trebalo stići u mikrovalnoj pećnici?

Nakon dovršetka postupka ratifikacije u zemljama članicama, glavni tajnik NATO-a izdat će službene pozive Hrvatskoj i Albaniji da se pridruže NATO-u.

>> NATO: Scheffer ubrzo šalje pozivno pismo Hrvatskoj i Albaniji

Dvije nove NATO-saveznice također moraju u State Departmentu položiti instrumente o ratifikaciji pristupnih protokola u svojim parlamentima, što je trenutak u kojem postaju punopravne članice.

'Pozdravljamo dovršetak ratifikacijskog procesa uoči 60. obljetničkog summita krajem ovoga tjedna, gdje će Hrvatska i Albanija zauzeti svoja mjesta kao članice Saveza', ističe u priopćenju State Department.

Glasnogovornik Duguid kazao je da se instrumenti ratifikacije Atlantske povelje - sporazuma s kojim je 1949. osnovan NATO - pohranjuju u Predsjedničkoj knjižnici Harryja S. Trumana, predsjednika SAD-a 1945.-1953., u Independenceu, u državi Missouri.