Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaštita granica spada u nadležnost nacionalnih država, ali s druge strane, Europa ne može ostati ranjiva kada zemlje članice ne mogu zaštiti svoje granice, izjavio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.


"Zaštita granica jest i treba biti u nadležnosti nacionalnih država. Stoga moramo analizirati najkontroverzniju ideju da Europska granična straža može ući na teritorij suverene države. Ali Europa ne može ostati ranjiva u situaciji kada zemlje članice ne mogu zaštiti svoje granice. Ako odbacimo prijedlog Komisije morat ćemo naći drugo, također teško, rješenje", rekao je Tusk prije početka summita na kojem će jedna od tema biti i prijedlog Komisije za uspostavu Europske granične i obalne straže kako bi se zaštitile vanjske granice EU-a.

Komisija je ovaj tjedan predložila da se pripadnici nove agencije, koja bi zamijenila Frontex, mogu uputiti na vanjske granice EU-a čak i u slučajevima kada zemlja članica na čije granice dolaze ne da svoj pristanak.

Međutim, ne očekuje se da čelnici EU-a na svom summitu donesu svoje stajalište, nego će u zaključcima pozvati Vijeće EU-a i Europski parlament da što prije razmotre taj prijedlog.
Tusk je rekao da "s velikim zadovoljstvom pozdravlja prijedlog Komijse o jačanju nadzora nad vanjskim granicama, jer je kontrola granica condicio sine qua non za svaku migracijsku politiku".

Jedna od najvažnijih tema na summitu bit će i britansko pitanje. Čelnici EU-a pokušat će postići dogovor oko reformi koje London traži da bi ostao u Europskoj uniji. Na ovom summitu cilj je postići politički dogovor o preostalim otvorenim pitanjima kako bi se konačni dogovor mogao uobličiti do veljače sljedeće godine.

"Što se tiče britanskog pitanja, sve zemlje pokazuju dobru volju, ali to ne mijenja činjenicu da su neki dijelovi britanskog prijedloga čine neprihvatljivima", rekao je Tusk.

Cameronova četiri područja

Vezani članci Migranti, ilustracija Broj migranata na zapadnom Balkanu lani povećan za 46 posto: Frontex najavio ogromnu promjenu u radu U Njemačkoj održana obuka hrvatskih i njemačkih graničnih policajaca (Foto: MUP) - 4 Policijskoj akademiji odano priznanje: Održava sve zahtjevne obuke, a među liderima je u obuci granične policije

Britanski premijer David Cameron je prošli mjesec objavio četiri glavna područja u kojima traži reforme u EU-u, kako bi on mogao svojim biračima preporučiti da glasuju za ostanak u Uniji na referendumu koji se treba održati do kraja 2017. Europski diplomati tvrde da su tri područja "rješiva", ali da ostaje četvrto neriješeno pitanje, a to je pitanje socijalnih naknada i slobode kretanja, odnosno britanskog zahtjeva da se ograniči tzv. socijalni turizam, to jest pravo državljana drugih članica na socijalne beneficije u Britaniji. London je tražio da radnici iz drugih zemalja članica moraju raditi najmanje četiri godine u Velikoj Britaniji prije nego što dobiju pravo na socijalne beneficije koje imaju domaći radnici, što je diskriminacija i u izravnoj suprotnosti s načelima i propisima EU-a.

I predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker komentirao je britansko pitanje nakon sastanka s predsjednikom Europskom parlamenta Martinom Schulzom.
"Želimo pošten dogovor s Britanijom, a taj pošteni dogovor mora biti pošten i prema drugim zemljama. Ulazimo u konkretnu i ključnu fazu pregovora s našim britanskim kolegama. Komisija je spremna razmotriti i druge opcije uz onu koju je iznio britanski premijer i prilično sam uvjeren da ćemo naći rješenje za to vrlo komplicirano pitanje", rekao je Juncker. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook