Donald Tusk (Foto: AFP)
Donald Tusk (Foto: AFP)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako vjeruje da će EU u siječnju produžiti sankcije Rusiji za još šest mjeseci ali i ocijenio da će s Donaldom Trumpom kao predsjednikom SAD-a u budućnosti biti teže održavati jedinstvo zapadnih zemalja u odnosima s Moskvom.


"Sve ukazuje da ćemo barem još jednom uspjeti produžiti sankcije Rusiji", rekao je Tusk za poljsku televizijsku postaju Tvn24, no dodao je da "nitko ne može reći što će biti nakon šest mjeseci".

"Vjerujem da će nakon izborne pobjede Donalda Trumpa biti teže ostvarivati tako jasnu i usklađenu politiku zapadnog svijeta spram Rusije", rekao je Tusk, izvijestile su agencije.

Trumpovo predizborno obećanje da će popraviti hladne odnose Washingtona s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uznemirila je mnoge u EU-u, posebice istočne države članice poput Poljske i baltičkih zemalja.

Putin je u četvrtak, kako se čini, odgovorio Trumpu u godišnjem obraćanju naciji rekavši da Moskva želi dobre donose s dolazećom administracijom SAD-a i da nastoji stvarati prijatelje, a ne neprijatelje.

"Održavanje europskog jedinstva spram Rusije tijekom njenog sukoba s Ukrajinom, i šire u globalnim pitanjima, bilo je moguće zahvaljujući i velikoj podršci predsjednika Obame", objasnio je Tusk.

"Drugačiji stav spram Europe"

Tusk, bivši poljski premijer, također je rekao da mnoge Trumpove javne izjave odražavaju drugačiji stav spram Europe, NATO-a i Rusije od stavova njegovih prethodnika.

Predsjednik Europskg vijeća rekao je da je u prvom razgovoru s Trumpom pokušao budućeg predsjedniak SAD-a zainteresirati ponajviše za stanje u Ukrajini, ali da je Trump bio usredotočeniji na planirani izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

"Rekao bih da je razgovor bio općenitije prirode. Bio je duži no što sam očekivao no Trumpova je pozornost bila usmjerena više na Brexit no na istočna pitanja", rekao je Tusk.

Na pitanje hoće li podržati poziv Rusiji da se vrati razgovorima sa skupinom G7, klubom industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, Tusk je odgvorio niječno.

"Tvrd stav prema Rusiji"

"Postoje razlozi zbog kojih se zapadni svijet odlučio za tako tvrd stav spram Rusije, a niti jedan od tih razloga nije nestao", rekao je Tusk, navodi agencija Reuters.

SAD i EU uveli su gospodarske sankcije Rusiji nakon aneksije Krima 2014., a zbog ruske podrške separatistima u Ukrajini, G7 je povukao poziv Moskvi da im se pridruži na razgovorima. (Hina)