Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetske burze su u padu. Ulagače je prestrašila odluka Donalda Trumpa o izlasku SAD-a iz transpacifičkog partnerstva. Najavio je i pregovore o izmjeni Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini. Provođenje gospodarskog programa započeo je razgovorom s čelnicima vodećih američkih tvrtki te obećanjem o smanjenju poreza i zakonske regulative.


Jednim potpisom SAD je izašao iz Transpacifičkog partnerstva - trgovinskog sporazuma 12 zemalja. Sedam godina pregovora bivše Obamine administracije je propalo.

Vezani članci Donald Trump Amerika na nogama: Trump godinama nije plaćao porez - "To su potpuno lažne vijesti, izmišljene, lažne" Zdravko Marić Ministar najavio inspekcije: Pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći je od broja izdanih, vlasnica restorana objasnila i zašto

''Ovo je odlična stvar za američke radnike'', rekao je Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Trump je najavio i pregovore o izmjeni 23 godine starog Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini. Na sastanku s čelnicima desetak vodećih američkih tvrtki novi predsjednik obećao je smanjenje zakonske regulative za poduzetnike za čak 75%, a najavio je i smanjenje poreza.

''Snažno ćemo smanjiti poreze srednjem sloju i tvrtkama. Pokušavamo ih spustiti na 15 do 20 posto, a sada su 35 posto ili vjerojatno više'', rekao je Trump.

Međutim, burzovni indeksi su u padu. Optimizam nakon Trumpove izborne pobjede i očekivanja da će njegove reforme potaknuti ne samo američko gospodarstvo, zamijenio je strah od protekcionizma.

''Bit će još nestabilnosti cijena dionica. Svakodnevno ćemo biti pod utjecajem mogućnosti da će se pojaviti nova tviter poruka sa 140 znakova i značajnim sadržajem'', rekao je Robert Halver, burzovni analitičar.

Kina poručuje da ne želi biti svjetski vođa, ali da može biti prisiljena preuzeti tu ulogu ako se drugi povuku. ''Ako Kina ne odigra svoju ulogu, stanje u svijetu će biti još gore, a Kina neće imati nikakve koristi'', kaže Zhang Jun iz kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Politika novog američkog predsjednika još uvijek je nejasna. On nastavlja slaganje svoje administracije. Ključno osoblje Bijele kuće položilo je zakletvu.

Trump je u SAD-u i dalje suočen s nezadovoljstvom dijela javnosti. Jedna udruga građana tužila ga je zbog kršenja ustava. Tvrde da su vlasništvo poslovnih zgrada i hotela te neki Trumpovi poslovi u suprotnosti s odredbom prema kojoj predsjednici ne smiju primati novac od inozemnih vlada. A američki mediji zbog netočnih tvrdnji oko broja prisutnih na inauguraciji i izjave da su to alternativne činjenice oštro kritiziraju predsjednika i njegovo osoblje.