Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak dvije izvršne uredbe kojima naređuje preispitivanje financijskih propisa donesenih nakon financijske krize 2008., napose zakona Dodd-Frank o reformi Wall Streeta.


Zakon Dodd-Frank koji je 2010. potpisao Barack Obama je u središtu zanimanja i republikanaca i financijskog sektora koji ga smatra štetnim i za banke i za klijente.

Vezani članci Donald Trump Tužitelj se obrušio na republikance: "Donald Trump je stvorio lažno očekivanje da će biti uhićen" Donald Trump New York se priprema za podizanje optužnice protiv Trumpa: Dižu se barikade, svi se boje scenarija s Kapitola

"Danas potpisujemo temeljna načela uređenja američkog financijskog sustava", izjavio je Trump potpisujući dokument u Ovalnom uredu, čemu je, među ostalim, nazočio potpredsjednik Mike Pence.

"Teško da je nešto bilo važnije od ovoga, zar ne?", dodao je.

"Dodd-Frank je bio katastrofa zbog svog učinka, ali i zbog toga što nije ostvario željeni cilj", rekao je uoči potpisivanja uredbe Sean Spicer, Trumpov glasnogovornik.

Na temelju zakona Dodd-Frank je nastala agencija za zaštitu potrošača (CFPB).

Zakon usto obvezuje velike banke da se podvrgnu godišnjim provjerama radi ocjene otpornosti u slučaju financijske krize (stres-test) kako bi se spriječio stečaj sličan onome Lehman Brothersa u rujnu 2008. godine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju