Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na čelik i aluminij

EU se nada da će izbjeći američke carine, ali priprema "primjeren odgovor"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska povjernica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je u srijedu da se EU još nada da će biti isključen iz američkih mjera na uvoz čelika i alumunija, ali da priprema primjeren odgovor ako do toga dođe.

"Do sada nikakva odluka nije donesena i još se nadamo kao američki partneri da će EU biti isključen", rekla je Cecilia Malmström na konferenciji za novinare nakon sastanka Komisije na kojem se raspravljalo o europskim protumjerama ako se ostvare prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Malmstroem je rekla da kod uporabe sintagme "trgovinski rat" treba biti vrlo oprezan, ali da će "EU odgovoriti na razmjeren i uravnotežen način".

Trump je početkom ožujka najavio te mjere pozivajući se na nacionalnu sigurnost, što EU odbacuje kao posve neutemeljeno obrazloženje.

"Teško je razumjeti da saveznici mogu predstavljati prijetnju za nacionalnu sigurnost", rekla je Malmstroem.

Komisija priprema privremenu listu američkih proizvoda na koje bi EU mogla uvesti carine ako se ostvare američke prijetnje. S tim će popisom najprije upoznati zemlje članice prije nego što ih objavi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene