Nekoliko sati nakon potpisivanja zajedničke izjave s Kim Jong Unom, američki predsjednik Donald Trump održao je konferenciju za novinare na kojoj je nahvalio svoj susret s liderom Sjeverne Koreje i nabrojio obećanja na koja se obvezala Sjeverna Koreja.

Galerija


Trump je podsjetio da je prošlo 70 godina od krvavog rata na Korejskom poluotoku u kojem su sudjelovali i Amerikanci. Budućnost je, kaže, svijetla, a osim denuklearizacije, Kim Jong Un pristao je i na povratak posmrtnih ostataka ubijenih Amerikanaca na korejskom tlu.

Vezani članci Američki predsjednik Donald Trump Trump na skupu izjavio da je njegov 14-godišnji sin COVID prebolio za 15 minuta Amy Coney Barrett Trumpova predizborna pobjeda: Senat potvrdio sutkinju Amy Coney Barett u Vrhovni sud

Trump se na konferenciji za novinare pohvalio da mu je Kim rekao da su u prošlosti pokušali nešto činiti, ali nisu imali dovoljno dobrog sugovornika kao Trumpa. Pozvao je, kaže, Kima u Bijelu kuću, na što je sjevernokorejski predsjednik pristao.

Novinare je zanimalo što mu je Kim rekao da mu pruži jamstvo da ne vara sustav ovoga puta i hoće li netko nadzirati da provode ono što su obećali vezano za denuklearizaciju. ''Rekao je da su išli tim putem i da se ništa nije ostvarilo. Rekao je da nikada nismo tako daleko odmakli i nikada nisu imali predsjednika koji ima sposobnosti odlučiti tako nešto, bio je jasan u tome da to želi učiniti. Želi to i više nego ja jer vidi svjetlu budućnost za Sjevernu Koreju. Vjerujem da će ispuniti ova obećanja iz dokumenta. Mnogo smo razgovarali. Doista vjerujem u to da on to želi ostvariti'', rekao je Trump.

Ipak, sankcije ostaju i dalje.Trump kaže da im je htio uvesti novih 300 sankcija, ali je smatrao kako to nije bilo dolično uoči sastanka.

''Prošlost ne mora definirati budućnost. Povijest je opetovano pokazala da neprijatelji mogu postati prijatelji'', istaknuo je Trump.

''Nema granice onoga što Sjeverna Koreja može učiniti ako se odrekne svog nuklearnog naoružanja. Kim Jong Un ima priliku uvesti Sjevernu Koreju u novo doba. Potpisali smo zajedničku izjavu u kojoj je on iskazao punu predanost denuklearizaciji Korejskog poluotoka'', kaže Trump. Ističe da njegova ''administracija nije administracija koja nije pokrenula cijelu priču''.

''Kim je rekao da Sjeverna Koreja već uništava poligone za testiranje nuklearnog oružja. O tome smo se složili nakon što smo potpisati deklaraciju. Vrlo skoro će uništiti poligone za testiranje nuklearnog oružja. To smo trebali učiniti davno prije. Kim ima priliku ostavriti sjajnu budućnost za svoj narod'', rekao je Trump.

Smatra da bi Sjeverna i Južna Koreja mogla ostvarili ''svoju sjajnu sudbinu i da bi se ujedinili, mora doći do uništavanja nuklearnog oružja''.

Što se tiče sigurnosnih jamstva koje je Trump dao u potpisanoj izjavi, rekao je: ''Uvijek sam iskren i želim vratiti naše vojnike kući. Imamo 32.000 vojnika u Sjevernoj Koreji i želim ih vratiti kući u SAD. To trenutačno nije dio jednadžbe, ali kad ih vratimo, uštedjet ćemo mnogo novca na vojne igre.''

''Samo onaj tko ne voli Donalda Trumpa rekao je da sam se nečega odrekao. Da, odrekao sam se vremena da dođem ovdje i održim sastanak. A što su oni učinili za ovaj sastanak? Jamče oslobađanje triju američkih talaca. Oni su se već vratili u SAD svojim obiteljima, obećali su denuklearizaciju, obećali su se na vraćanje posmrtnih ostataka. Iznenadilo me o koliko je ljudi riječ'', kazao je Trump.

Trump otkriva dalje poteze: ''Sljedeći tjedan sastat će se američki tim i razgovarati o detaljima pregovora te nastaviti proces.''

''Ovo je otišlo mnogo dalje nego što sam očekivao. Danas je mnogo toga obavljeno, sve zahvaljujući temeljima koje smo udarili prije nekoliko mjeseci'', rekao je Trump.

O pregovorima će kaže, putem telefonskog razgovora izvijestiti predsjednika Južne Koreje.

Zaključuje da je razgovor s Kimom bio vrlo dobar i topao.

Kršenje ljudskih prava

Što se tiče kršenja ljudskih prava građanima Sjeverne Koreje, Trump misli da se stvari promijeniti, da će ovaj današnji sastanak pomoći ljudima u kampovima. ''Ja mogu napraviti samo ograničen dio stvari. Ne mogu mnogo reći jer ne mogu mnogo ni učiniti u vezi s tim'', kazao je Trump.

Osvrnuo se na summit G7

"Sve te zemlje nas iskorištavaju, rekao je o sastanku G7. SAD i Kinu su iskorištavali u trgovinskom smislu. Kanada ima velike prednosti u usporedbi s nama zbog velikog trgovinskog deficita. Oni su objavili dokument. Riječ je o 100 milijardi dolara gubitka u trgovini s Kanadom i to je vrlo nepošteno prema našim poljoprivrednicima i našim tvrtkama. Postavili su velike carine za naše proizvode. Kaka sam predložio protucarine, rekli su da je to strašno. Što je tu strašno?'' rekao je Trump.