Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

Uzbuna u Pentagonu: Procurili dokumenti tajnih planova SAD-a i NATO-a za Ukrajinu, sve objavljeno na društvenim mrežama

Pentagon
Pentagon Foto: Getty Images
Povjerljivi dokumenti o ratu u Ukrajini s detaljima o tajnim planovima SAD-a i NATO-a o jačanju ukrajinske vojske prije planirane ofenzive na Rusiju objavljeni su ovaj tjedan na društvenim mrežama.

Pentagon istražuje kako su visokopovjerljivi dokumenti završili na Telegramu i Twitteru i tko bi ih mogao prenijeti na te platforme. Osim toga, mediji javljaju da su dokumenti u određenim dijelovima izmijenjeni u odnosu na izvorne.

Vojni analitičari smatraju da je riječ o mogućim dezinformiracijama iz Moskve. Promjene se, navodi izvor, odnose na preuveličavanje američke procjene poginulih u ratu na ukrajinskoj strani i manjim brojkama ubijenih ruskih vojnika.

U dokumentima se pojavljuju i fotografije grafikona očekivanih isporuka oružja, raspored snaga i ostalih planova. Za taj se dio pretpostavlja da je ostao originalan. Ovo veliko curenje informacija predstavlja kršenje tajnog rada američkih obavještajnih službi u nastojanju da pomognu Ukrajini.

Američki dužnosnici pokušali su informacije što prije ukloniti s društvenih mreža, ali do četvrtka navečer nisu uspjeli. "Svjesni smo izvješća o objavama na društvenim mrežama i odjel razmatra stvar", rekla je Sabrina Singh, zamjenica tajnika za medije u Pentagonu.

Datiraju otprije pet tjedana

Dokumenti ne daju konkretne borbene planove, poput toga kako, kada i gdje Ukrajina namjerava pokrenuti svoju ofenzivu. A budući da dokumenti datiraju otprije pet tjedana - nude kratak vremenski pregled od 1. ožujka na ono što bi ukrajinskim trupama moglo trebati za nastavak rata, izvijestio je u četvrtak The New York Times pozivajući se na visokog dužnosnika.

U dokumentima se, primjerice, spominje potrošnja HIMARS-a - streljiva za topnički raketni sustav visoke mobilnosti koje isporučuje SAD, a koje može pokrenuti napade na ciljeve kao što su skladišta streljiva, infrastruktura i koncentracija trupa, iz daljine. Pentagon nikada nije javno rekao koliko brzo ukrajinske trupe troše streljivo HIMARS, no u dokumentima je iscurila i ta informacija.

Pročitajte i ovo Objavljene fotografije Kim Jong Una kako gleda lansiranje novih projektila (Foto: AFP) vježbe SAD-a i Južne Koreje Bijesan Kim Jong Un prijeti ofenzivnom akcijom: "Ovo vodi do nepovratne katastrofe"

Zasad je nepoznato kako su dokumenti završili na društvenim mrežama. Proruski vladini kanali podijelili su screenshotove brifinga.

"Bilo da su ti dokumenti autentični ili ne, ljudi bi trebali biti oprezni sa svime što su objavili ruski izvori", rekao je Michael Kofman, direktor ruskih studija na CNA-u, istraživačkom institutu u Arlingtonu u Virginiji.

Mijenjane brojke gubitaka

Na jednom od screenshotova za koje se vjeruje da su mijenjani navodi se da je ubijeno 16.000 do 17.500 ruskih vojnika, dok je Ukrajina pretrpjela gubitak od čak 71.500 vojnika. Pentagon i drugi analitičari procijenili su da je Rusija pretrpjela puno veće gubitke te da je ubijeno ili ranjeno blizu 200.000 vojnika i na jednoj i na drugoj strani.

Dokument s oznakom "strogo povjerljivo" nudi "status sukoba od 1. ožujka". Tog su dana ukrajinski dužnosnici bili u američkoj bazi u Weisbadenu u Njemačkoj na sastancima. U dokumentu se navodi da će rokovi isporuke opreme utjecati na obuku i spremnost vojnika za ispunjavanje vremenskog okvira. Ukupna oprema potrebna za devet brigada, navodi se u dokumentu, bila je više od 250 tenkova i 350 mehaniziranih vozila.

Prvo rusko obavještajno otkriće

Ovo curenje informacija prvo je rusko obavještajno otkriće koje je objavljeno od početka rata. Tijekom rata Sjedinjene Države Ukrajini su dostavljale informacije o zapovjednim mjestima, skladištima streljiva i drugim ključnim čvorištima u ruskim vojnim linijama.

Pročitajte i ovo Zelenski Posjet Varšavi Zelenski najavio novi potez Poljske: "Kao što se vodstvo dokazalo u koaliciji za tenkove..."

To je omogućilo Ukrajincima da gađaju ruske snage, ubijaju više generale i prisile da se zalihe streljiva premjeste dalje od ruskih bojišnica, iako američki dužnosnici kažu da je Ukrajina odigrala odlučujuću ulogu u planiranju i izvršenju tih napada.

Na početku rata ukrajinski dužnosnici oklijevali su podijeliti svoje borbene planove sa Sjedinjenim Državama iz straha od curenja informacija. Još prošlog ljeta američki obavještajni dužnosnici rekli su da često bolje razumiju ruske vojne planove nego ukrajinske.

Razmjena obavještajnih podataka između Ukrajine i Sjedinjenih Država znatno je olabavila prošle jeseni, a dvije zemlje blisko surađuju na opcijama za ukrajinsku ofenzivu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene