Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaitė objavila je preko Twittera da je u petak u Bruxellesu postignut dogovor o reformskom paketu koji je tražila Velika Britanija.


'Dogovor s Britanijom postignut. Drama je završena', poručila je među prvima litvanska predsjednica Dalia Grybauskaitė

Vezani članci Ilustracija Nakon Brexita EU jači nego ikad: Anketa pokazala dramatičan pad broja građana koji žele napustiti Uniju Brexit - 2 Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om

 

Iako cijeli tekst dogovora još uvijek nije dostupan javnosti, navodno se britanski premijer David Cameron uspio izboriti za produženu mogućnost uskraćivanja socijalne pomoći imigrantima iz drugih država članica EU. Prema novom dogovoru, Velika Britanija imala bi pravo uskratiti socijalnu pomoć imigrantima do maksimuma od sedam godina nakon useljavanja u Britaniju.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako je sporazum da se Britanija zadrži u Europskoj uniji dobio jednoglasnu potporu svih čelnika 28 država Europske unije.

'Dogovor. Jednoglasna potpora za novu nagodbu za UK u EU', napisao je Tusk na Twitteru.

 

Britanski premijer David Cameron objavio je u petak da je s ostalim čelnicima Europske unije ispregovarao dogovor koji daje posebni status Velikoj Britaniji.

'Ispregovarao sam dogovor kojim će Velika Britanija dobiti poseban status u EU. Sutra ću ga preporučiti kabinetu', objavio je Cameron na Twitteru.

U dogovoru se između ostalog navodi da se takozvana povijesna predanost EU na stvaranje još tješnje zajednice naroda Europe neće odnositi na Veliku Britaniju.

Dva dana trajali dramatični pregovori

Čelnici zemalja članica EU-a već drugi dan pregovoraju o paketu reformi koje je tražila Velika Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

Prethodno su diplomatski izvori rekli kako su predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker predočili u petak navečer pročišćen tekst prijedloga za dogovor s Velikom Britanijom, za koji vjeruju da bi mogao biti usvojen.

'Predsjednici Tusk i Juncker upravo su čelnicima zemalja članica stavili na stol prijedlog za dogovor, za koji vjeruju da bi mogao biti konačan', rekao je diplomatski izvor.

Čelnici zemalja članica EU-a već drugi dan pregovoraju o paketu reformi koje je tražila Velika Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

Cijelu noć s četvrtka na petak vodili su se bilateralni sastanci na različitim razinama, a to je nastavljeno i u petak cijeli dan. Radna večera, na kojoj su se čelnici trebali izjasniti o zadnjem prijedlogu za dogovor, koja je bila najavljena za 20:00 sati, počela je tek iza 21:30 sati. (Hina/D.Š.)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju