Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik prijeti neposluhom ako se nastave reforme entiteta BIH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio je neposluhom novom Visokom predstavniku u Bosni iHercegovini Miroslavu Lajčaku te vladama Sjedinjenih Država i zemalja-članica Europske unije.

Dodik prijeti neposluhom ako navedene zemlje nastave inzistirati na reformama kojima se dovodi u pitanje postojeći entitetski ustroj BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Spajaju nespojivo' Dodik: Bosna je nepovratno podijeljena zemlja Slika nije dostupna Izjave koje dižu buru Dodik: Najbolje je da se mirno raziđemo pa da RS bude samostalna

Na konferenciji za novinstvo što ju je održao u Banjoj Luci uoči puta za Washington, gdje treba razgovarati s dužnosnicima američke administracije te s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Dodik je kazao kako SAD i Europa griješe jer pokušavaju uspostaviti jaka tijela središnje vlasti u BiH.

"To očevidno ne funkcionira i neće funkcionirati ni u budućnosti", kazao je Dodik.

Istaknuo je kako stoga neće pristati na bilo kakve pritiske koji bi vodili ukidanju policije Republike Srpske te dodao da policija treba Srbima kako bi se "branili od vehabija".

"Mi u RS u uvjetima stalnog jačanja vehabizma ne možemo ostati bez policije", kazao je Dodik aludirajući na medijske tvrdnje kako je BiH područje na kojemu se nalaze brojne pristalice radikalnog tumačenja islama od kojih prijeti i teroristička opasnost.

Potvrdivši kako je cilj njegova puta u SAD da u razgovorima sa
Silajdžićem na poziv američke vlade pokuša postići dogovor o reformama u BiH, Dodik je kazao kako mu se čini da je taj susret nepotreban.

"To će samo potvrditi razlike i neće dovesti do bilo kakvog
približavanja stajališta", kazao je Dodik te naznačio kako će ubuduće inzistirati na ustroju BiH kao federacije čiji će RS biti dio.

Slovačkom diplomatu Miroslavu Lajčaku, koji 1. srpnja preuzima dužnost Visokog predstavnika za BiH, Dodik je poručio kako mu neće dopustiti korištenje ovlasti koje mu stoje na raspolaganju.

Lajčak, po Dodikovim rječima, smije nekoga smijeniti samo ukoliko je u pitanju suradnja s Haaškim tribunalom ili ugrožavanje opće sigurnosti.

Uporabu ovih ovlasti odnosno smjene i nametanje rješenja u bilo kojem drugom slučaju Vlada RS neće prihvatiti niti će poštovati čak i ako netko "pred njeno sjedište pošalje borbena vozila", zaprijetio je Dodik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene