Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija za muzej Nikole Tesle

Kreće velika akcija u Americi 'Spasimo Teslin laboratorij!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matt Inman, tvorac stranice The Oatmeal, dobrotvornom akcijom pokušava spasiti stari laboratorij Nikole Tesle.

Nikola Tesla (1856.-1943.), inovativni fizičar i inženjer, patentirao je ili pomogao u patentiranju sijalice, radija, tranzistora, rendgenskih zraka, ali nikad nije dobio javno priznanje za svoj doprinos.

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša

>> Obilježena 156. obljetnica rođenja Nikole Tesle

Neki Teslu smatraju najvećim 'šmokljanom' koji je ikad živio. Matt Inman, tvorac humoristične internetske stranice The Oatmeal, čini sve kako bi spasio stari laboratorij velikog znanstvenika.

Teslin laboratorij, prije znan kao Wardenclyffe Tower, prvotno je napravljen kako bi pružao bežičnu energiju, ali sredstva za taj projekt srezana su davne 1917. godine. Sad se zemljište prodaje za 1,6 milijuna dolara.

Prema Oatmealu, neprofitna organizacija želi kupiti zemljište kako bi napravili muzej Nikole Tesle. Inman je pokrenuo kampanju, kako bi prikupio 850 tisuća dolara. Savezna država New York pokrila bi ostatak, pa bi iznos čitavih prikupljenih prihoda iznosio 1,7 milijuna dolara.

'Nikola je Tesla neopjevani heroj u povijesnim knjigama', kazao je Inman za magazin Forbes, pokušavajući objasniti svoju motivaciju za ovu dobrotvornu akciju.

'Dao nam je toliko toga, a mi njemu nismo ništa dali zauzvrat. Činjenica da u Americi ne postoji nijedan muzej Nikole Tesle to samo naglašava. Teslina rivala, Thomasa Edisona, na nebrojeno mjesta slave i uzdižu njegova dostignuća, a Tesla ima tek pokoji omanji spomenik, ali pravog muzeja nema nigdje u Americi. To je nešto što moramo ispraviti', dodao je Inman.

Inmanova je kampanja naziva 'Napravimo vražji muzej Nikoli Tesli', od četvrtka popodne, kad je nastala, prikupila blizu 380 tisuća dolara. Kampanja će trajati još 45 dana.

Ako želite pomoći da Inman spasi Teslin laboratorij, možete to napraviti na ovoj stranici.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene