Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li dobiti istražni zatvor?

Nova akcija USKOK-a: ''Gradonačelnika Kutine sumnjiči se da je izmišljao poslove i podizao plaće osumnjičenima''

Dino Goleš
Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr
Dio uhićenih u akciji USKOK-a u Kutini stigao je u srijedu poslije podne na ispitivanje u USKOK.

U akciji policije i USKOK-a u srijedu uhićeni su gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, bivši predsjednik Gradskog vijeća i još dvije osobe. Akcija je pokrenuta nakon istupa sada bivše direktorice tvrtke Eko-Moslavina Adrijane Cvrtile, koja je gradonačelnika optužila za zapošljavanje preko veze.

U javnost je izašla i s audio snimkama na kojima se čuje kako gradonačelnik, a i predsjednik Gradskog vijeća od nje traže pogodovanje. Ona je to učinila i na kraju sve prijavila USKOK-u. O svemu je progovorila i za Provjereno.

Dio uhićenih doveden je na ispitivanje, no među njima nije i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, javio reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

U USKOK-u još traju ispitivanja osumnjičenih, izvijestio je za Dnevnik Goleš. 

Dvojica vijećnika su ispitana - oni koji su stigli oko 17 sati, prije nekih desetak minuta stigao je i treći osumnjičeni, no još se čeka dolazak kutinskog gradonačelnika. Ispitivanja bi tijekom večeri trebala završiti. Goleš doznaje i da je kao svjedokinja u srijedu bila ispitana i bivša direktorica Eko Moslavine, koja je i pokrenula cijelu ovu priču. Ona je kratko poručila da sada više ne može ništa komentirati kako ne bi narušila istragu, no dovoljno je o svemu rekla. 

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li tužitelji i za koga zatražiti istražni zatvor. Do sada je praksa bila da se pritvor traži zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke ili zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela - u ovom slučaju primanja mita i utjecaja sa svojim ovlastima. Do sada su gradonačelnici brzo izlazili iz istražnog zatvora, jer su svjedoci za pravosudne pojmove u Hrvatskoj bili brzo ispitani, no uvijek ih je kočila ta opasnost od pobavljanja kaznenog djela, pa su nerijetko morali davati i ostavke kako bi otišli na slobodu

Ovo je postao pravi modus operandi u hrvatskoj lokalnoj politici, kazao je Goleš - u protekloj godini dana ovo je treći gradonačelnik koji se našao u USKOK-u, uz jednog župana koji je ponovno dobio izbore.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj slučaj išta promijeniti - zaštititi zviždače i promijeniti korupciju u lokalnoj politici, ili ćemo imati novu poslovicu koja kaže "Svi to rade, ali nikom ništa".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon istupa zviždačice Oglasio se i USKOK: Uhićen gradonačelnik Kutine Babić i još troje ljudi

''Policija je svoj dio posla obavila prijepodne i osumnjičeni su oko 14 sati dovedeni na Oranice. Tereti ih se za trgovanje utjecajem i davanje i primanje mita.

Konkretno, kako doznajemo, gradonačelnika Babića sumnjiči se da je izmišljao poslove i podizao plaće osumnjičenima, odnosno njihovoj rodbini u zamjenu za ruke u tvrtki Eko Moslavina'', otkrio je Goleš.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene