Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE

Provjereno doznaje: Smijenjena zviždačica koja je razotkrila zapošljavanja preko veze u Kutini

Adrijana Cvrtila, bivša direktorica Eko Moslavine
Adrijana Cvrtila, bivša direktorica Eko Moslavine Foto: DNEVNIK.hr
Adrijana Crvtila, zviždačica koja je razotkrila korupciju u kutinskoj gradskoj vlasti, smijenjena je s mjesta direktorice Eko Moslavine.

Nakon što je u javnosti razotkrila kako kutinska vlast preko veze zapošljava ljude, Adrijana Cvrtila smijenjena je s mjesta direktorice Eko Moslavine. Tu je informaciju Cvrtila potvrdila reporterki Provjerenog Ani Malbaši.

Cvrtila je objavila snimku na kojoj se čuje kako gradonačelnik Kutine Zlatko Babić od nje traži da zaposli sina potpredsjednika Gradskog vijeća. Ona je to učinila i na kraju sve prijavila odvjetništvu. USKOK je češljao vlast, a kutinski je gradonačelnik napustio HDZ. 

Vijest je o smjeni Adrijane Cvrtile otkrivena je na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, a Provjereno večeras donosi ispovijesti ljudi koji su se pobunili protiv sustava prožetog korupcijom, pogodovanjem i političkom trgovinom. Oni su zviždači u jednoj od država članica Europske unije koja je pri samom vrhu kada je u pitanju korupcija – Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Provjereno: Obitelj Mihoković - 1 Odustajanje nije opcija Susreli su se s noćnom morom svakog roditelja i postali jači no ikada: "To je nešto najstrašnije što se može nekome dogoditi u životu"

Bila je 2006. godina. Sate i dane je provodila u riječkom Uredu za suzbijanje korupcije. Bivša rukometašica Ljerka Krajnović prijavila je da doktor Ognjen Šimić, koji je tada radio u KBC-u Rijeka, uzima mito. Otac joj je bio teško bolestan, a doktor je tražio novac da ga stavi na vrh liste za operaciju srca. Dala mu je 5000 eura, ali u suradnji s policijom.

''Htjela bih poručiti svim ljudima koji su dali mito, ili poklon kako se to zove, da se jave policiji i USKOK-u. Njihova imena neće biti objavljivana. Neka se ohrabre. Ako sam mogla je mogu i oni'', kaže Ljerka.

Mnogo godina poslije, redakciji Provjerenog se s gotovo jednakom pričom javila Ljubica Adžaip iz Dicma. Ona je za spas supruga trebala dati novac kardiokirurgu, ali u javnoj bolnici na jugu Hrvatske. Mito je uzeo Cristian Bulat iz KBC-a Split i poslije ga vratio, no supruga joj nije uspio spasiti.

Pročitajte i ovo Vanja Krnić - 1 Moždani udar pogađa sve mlađe Vodio je kćer u šetnju, a onda se srušio na stubištu: "Nisam znao što je, bojao sam se samo da ne umrem pred njom"

I dok su Ljubica i Ljerka ukazale na korupciju u zdravstvu, Adrijana Cvrtila, sada već bivša direktorica Eko Moslavine, suprotstavila se političkoj korupciji i namještanju poslova.

''Od mene se tražilo da zaposlim sina nezavisnog gradskog vijećnika. A drugi slučaj je bio da u dva navrata predsjednik Gradskog vijeća je tražio od mene da podignem koeficijent plaće za jednog gradskog vijećnika, oporbenog, na način da mu se omogući veća plaća kako bi evo digao ruku za proračun'', kaže Cvrtila.

Priznala je više puta da je poslušala ono što se od nje tražilo, no u jednom trenutku joj je prekipjelo. Snimke razgovora s osobama koje su od nje tražile gore navedeno je zajedno s kaznenom prijavom predala DORH-u.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv epidemioloških mjera - 2 DVIJE GODINE PANDEMIJE Između slobode i odgovornosti: ''Jesmo li zaslužili cjepiva? U Africi ih nemaju, a cijepili bi se. To je prava diskriminacija!''

O korupciji mnogo za reći ima i Josip Vitez koji je na mjesto direktora Komunalca došao iz privatnog sektora na molbu bivšeg dogradonačelnika Požege Marija Pilona. Tek što je zasjeo u fotelju, od njega se, tvrdi, tražilo nešto prilično neobično.

''Već po samom imenovanju, dobio sam jedan čudnovat zahtjev s njihove strane, da potpišem bjanko ostavku. I već u tim samim prvim trenucima mog stupanja na moju dužnost meni je bilo jasno i postalo jasno što će se od mene sve tražiti'', ispričao je za Provjereno, a audio snimke koje posjeduje pokazuju kako se poslovi namještaju u Požegi.

Cijelu reportažu pogledajte u večerašnjem Provjerenom u 22:50 na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene