Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće Pentagona

DESECI MILIJUNA DALARA IS-a OTIŠLI U DIM 'To je znak da smo ih teško oštetili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zračnom udaru koalicije u ponedjeljak pogođeno je drugo spremište u Mosulu u kojemu je IS čuvao gotovinu, dodao je pukovnik Warren.

Desetci milijuna dolara u gotovu novcu skupine Islamske države (IS) otišli su u dim zadnjih mjeseci u devet bombardiranja koalicije koja se bori s tom skupinom, rekao je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

"Udar na tu kolekciju gotova novca znak je da smo teško pogodili neprijatelja", rekao je pukovnik Steve Warren na videokonferenciji iz Bagdada.

IS je skupio milijune dolara u domaćoj valuti i u dolarima na teritoriju koji kontrolira od 2014. u Iraku i u Siriji, zahvaljujući ilegalnoj prodaji nafte.

"IS funkcionira samo s gotovinom", istaknuo je predstavnik Pentagona.

Na crno-bijeloj videosnimci koju je u ponedjeljak objavilo zapovjedništvo međunarodne koalicije koja se bori s IS-om a predvode je Sjedinjene Države, može se vidjeti kako mnoštvo novčanica leti iznad gustog oblaka dima u bombardiranju spremišta gotovine blizu Mosula, na sjeveru Iraka.

U zračnom udaru koalicije u ponedjeljak pogođeno je drugo spremište u Mosulu u kojemu je IS čuvao gotovinu, dodao je pukovnik Warren.

Dosad je u zračnim udarima na spremišta gotova novca poginulo manje od deset civila, kazao je.

Pentagon je, pritisnut potrebom da pojača svoje borbeno djelovanje protiv IS-a, najavio da će povećati broj meta svojih napada, čak i ako pritom bude civilnih žrtava.

"Jedna od teškoća (...) je odrediti vojnu vrijednost cilja u odnosu na moguće civilne gubitke", rekao je Warren. "To su teške odluke za zapovjednike", istaknuo je.

U srijedu su se u Parizu sastali ministri obrane šest europskih zemalja i Sjedinjenih Država. Francuska i SAD su u toj prigodi izrazile spremnost da iskoriste "uzmak" džihadista kako bi uništili "njihove centre moći" u Raqqi, na sjeveru Sirije i u Mosulu, na sjeveru Iraka, pozivajući Moskvu da se priključi toj zadaći. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene