Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Deseci međunarodnih policajaca i vojnika ranjeni na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci pripadnika međunarodnih policijskih i vojnih snaga ranjeni su u ponedjeljak u sukobima sa Srbima u Mitrovici na Kosovu, objavile su agencije.

Najviše su stradali Poljaci. Ranjeno je njih 27 iz sastava UNMIK-a. Ukrajinskih pripadnika UNMIK-a je stradalo 14, a ranjeno je i 20 francuskih vojnika iz sastava KFOR-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

"Ranjeno je 27 poljskih policajaca, među kojima i zapovjednik kontingenta", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik poljske policije u Varšavi Mariusz Sokolowski.

"Šesnaest je policajaca hospitalizirano, ali nijedan nije u životnoj opasnosti. Većina je ranjena od krhotina granata", dodao je.

U UNMIKU sudjeluje ukupno 115 poljskih policajaca, a u opearciji u Mitrovici bilo je uključeno njih 52.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Jurij Lučenko izjavio je kako je među 14 policajaca koji su se našli pod srpskom vatrom jedan u teškom stanju.

"Napadnuta je policijska postaja u kojoj su ukrajinski policajci koji sudjeluju u mirovnoj misiji. 14 ih je ranjeno, među kojima jedan teško", kazao je Lučenko, dodavši kako su na postaju bacane i granate. Ukrajina u mirovnim operacijama na Kosovu sudjeluje sa 155 policajaca i 182 vojnika.

Od 20 ranjenih francuskih vojnika iz sastava snaga NATO-a na Kosovu, osam ih je prebačeno u bolnicu, objavio je glavni stožer francuske vojske u Parizu.

Na Kosovu je stanje vrlo zategnuto od proglašenja neovisnosti 17, veljače, a preraslo je u nasilje nakon akcije policije u ponedjeljak ujutro kojom su istjerali Srbe iz zgarde suda u Mitrovici, koju su zaposjeli u petak, iz objašnjenje kako su se stavili pod nadležnost srpske države.

Glasnogovornik regionalne Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je kasno popodne da je trenutačna situacija mirna ali napeta i da je zatvoren most koji dijeli Mitrovicu na sjeverni srpski i južni albanski dio.

Dodao je da je u današnjim sukobima ukupno ozlijeđeno stotinjak pripadnika KFOR-a i UNMIK-ove policije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene