Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Dat ćemo i milijun dolara za Vasiljkovića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska srpska zajednica nastoji spriječiti izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, za što je dosad potrošila pola milijuna australskih dolara, a spremna je prikupiti još novca.

Udruga "Srbi za pravdu i demokraciju" objavila je kako je spremna potrošiti milijun dolara za troškove obrane Vasiljkovića na australskom Vrhovnom sudu, nazvavši proces protiv tzv. Kapetana Dragana "lovom na vještice".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog nove žalbe Kapetan Dragan ostaje u Australiji do 2012. godine? Slika nije dostupna Čeka u zatvoru Kapetan Dragan podnio još jednu žalbu sudu

Predsjednik odbora George Bubalo rekao je Reutersu da će australski Srbi platiti "bez obzira koliko trajalo i koliko ih stajalo, ako treba i milijun dolara", kako bi Vasiljković ostao u Australiji, jer "on je australski državljanin".

Područni sud Novog Južnog Walesa u Sydneyu u četvrtak je odlučio da je Vasiljković podoban za izručenje Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika.

Ako Vasiljkovićeva žalba protiv izručenja bude odbijena, australski ministar pravosuđa David Johnston donijet će konačnu odluku hoće li ga izručiti Hrvatskoj kako bi mu se sudilo.

Mesić i Sanader očekuju izručenje Dragana Vasiljkovića

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader kazali su u Zagrebu kako očekuju da će bivši zapovjednik srpskih paravojnih snaga tijekom rata u Hrvatskoj Dragan
Vasiljković biti izveden pred lice pravde u RH.

"Mene ne zanima što će raditi srpska zajednica u Australiji. Mene zanima da pravna država funkcionira i u Hrvatskoj i u Australiji. Očekujemo da će ta procedura koja je potaknuta hrvatskim zahtjevom (za izručenjem) biti uskoro završena. Naša javnost je upoznata s činjenicom da praktički postoji još samo jedna ključna stepenica, a to je ministar pravosuđa. Očekujem da će on uskoro donijeti odluku i da će se Vasiljković suočiti s pravdom u Hrvatskoj", istaknuo je u
ponedjeljak Sanader odgovarajući na pitanja novinara na marginama Konferencije predsjednika parlamenata SEECP-a.

Jedna od srpskih udruga u Australiji objavila je da je dosad
potrošila pola milijuna australskih dolara u pokušaju da zaustavi Vasiljkovićevo izručenje, a spremna je prikupiti još novca, prenio je je u ponedjeljak Reuters.

"I sve to skupa će onda Vasiljković donijeti u Hrvatsku, jer mi ga čekamo", dometnuo je Mesić u izjavi za novinare.

Vasiljković je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene