Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon prebrojanih 99 posto glasova vladin blok koji predvodi Liberalna stranka osvojio je 94 od 179 mjesta u danskom parlamentu, a premijer iz desnog centra Andres Fogh Rasmussen proglasio je pobjedu svoje Liberalne stranke na izborima.


Njegov koalicijski partner je Novi savez kojeg predvodi imigrant sirijskog podrijetla Naser Khader, koji je osvojio pet mjesta u parlamentu.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Još jedna zemlja obustavila cijepljenje AstraZenecom: "Moramo odgovoriti na slučajeve ozbiljnih nuspojava" Danska policija, ilustracija Glupa šala koštala ga slobode: Vikao "korona" i kašljao na policajce, dobio četiri mjeseca zatvora

"Sve ukazuje na to da vlada može nastaviti s radom", rekao je
Rasmussen pristašama svoje Liberalne stranke, ocijenivši povijesnim činjenicu da je vlada na čelu s liberalima ponovno izabrana u treći mandat.

Rasmussen se oglasio kratko nakon što je vođa ključne oporbene stranke Helle Thorning Schmidt priznao poraz.

Premijer je raspisao prijevremene izbore prije tri tjedna
iskoristivši dobru ekonomsku situaciju u zemlji. Nezaposlenost u Danskoj iznosi 3,1 posto, a gospodarski rast je 3,5 posto bio prošle godine.

Predizborna ispitivanja javnog mnijenja ukazivala su na to da će Rasmussen sigurno dobiti izbore.

Za izbore se kandidiralo 808 kandidata iz devet stranaka te 12 nezavisnih kandidata. 

Oporbena čelnica priznala poraz

Predsjednica socijaldemokratske stranke Helle Thorning-Schmidt, čelnica danske oporbe, priznala je pobjedu koalicije desnog centra premijera Rasmussena.

"Mnogi su glasovali za socijaldemokrate, ali to nije bilo dovoljno i voljeli bismo da se više birača odazvalo", rekla je svojim aktivistima pozivajući na "jačanje stranke" radi pobjede na idućim izborima.

"Moguće je da ovaj put nisam pobijedila Andersa Fogha Rasmussena. Ali to mogu učniti idući put", dodala je.

Od 97 posto prebrojanih glasova, koalicija desnog centra na vlasti uz potporu krajnje desnice u parlamentu dobila je 89 mjesta, ili jedno manje od apsolutne većine.