Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pomoćnik američke državne tajnice za europske poslove Daniel Fried, u petak je pred senatskim Odborom za vanjsku politiku svjedočio o budućnosti NATO-a, ističući kako u procesu širenja Saveza u 2008. treba računati na pozivnicu za Hrvatsku.


"Širenje NATO-a jedan je od najvećih uspjeha u Europi nakon pada Željezne zavjese. Taj se proces nastavlja dok Albanija, Hrvatska i Makedonija dovršavaju još jedan krug Akcijskog plana za članstvo (MAP) i traže pozivnicu u 2008. godini", rekao je Fried.

Vezani članci Robert MIkac Odlikovani časnik NATO-ove misije u Afganistanu Robert Mikac o prvim porukama talibana: "Vrlo teško im možemo vjerovati. No, postoji jedna svijetla točka..." Slika nije dostupna IZMEĐU PUTINOVE RUSIJE I ZAPADA 'Najglasniji promotori NATO-a su isti oni koji su gorljivo zagovarali granatiranje Dubrovnika'

"Ostale zemlje kao što su Crna Gora, BiH i Srbija, mogu također izabrati taj put", dodao je.

Fried je također kazao da Gruzija, a možda i Ukrajina, uz nastavak reformi, na kraju zatraže članstvo u NATO-u a moguće i u Europskoj uniji.

U svom je iskazu pred odborom, Fried, među ostalim, ustvrdio da NATO odgovara na transatlantske sigurnosne izazove, šireći svoju misiju od zaštite zemalja članica do odgovora na globalne opasnosti kao što su "nasilni ekstremizam, terorizam, širenje nuklearnog oružja, odmetnute države, 'cyber' napadi i nesigurnost energetskih resursa".

Govoreći o dvjema najvećim operacijama Saveza, na Kosovu i u Afganistanu, Fried je rekao da će nakon rješenja statusa Kosova "kroz nadziranu neovisnost", KFOR nastaviti održavati sigurnost tijekom kritičnog razdoblja.

Za Afganistan je istaknuo kako u misiji ISAF-a sudjeluje više od 40.000 vojnika iz 37 zemalja - 26 članica NATO-a i 11 zemalja partnera te da NATO ima inicijativu u vojnim i civilnim naporima. U zemlju se, dodao je, vratilo pet milijuna izbjeglica.

Fried je senatorima govorio i o prijedlogu SAD o sustavu zaštite od raketa dugog dometa u Europi, koji su jednoglasno podržale članice NATO-a, dodajući da se SAD nadaju čak i suradnji s Rusijom na tom planu.

Summit u Rigi 2006. po njegovim je riječima, označio važan korak naprijed u transformaciji NATO-a kako bi odgovrio izazovima 21. stoljeća, s potezima kao što su dosegnuta operativnost snaga za brze intervencije (NRF), strateška inicijativa za zračni most (SAI) i inicijativa za snage za specijalne operacije (SOF).

"Summit u Bukureštu u travnju 2008. nastojat će graditi na tim
uspjesima, jačanju kapaciteta NATO-a, njegovog globalnog dosega i poduzimanja misija s partnerima diljem svijeta", najavio je Fried.