Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O čemu se radi?

Dačić: Propust ili organizirani bijeg, pokazat će istraga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će istraga utvrditi je li u neuspjelom pokušaju bijega Sretka Kalinića i Željka Milovanovića iz pritvora beogradskog Posebnog suda riječ o propustu ili planiranom bijegu.

Tisak prenosi kako su oni mjesecima pripremali bijeg, kao i da se sumnja da iza pokušaja bijega stoji Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam.

Dačić je novinarima kazao kako je u tijeku istraga o okolnostima pokušaja bijega Kalinića i Milovanovića te podsjetio da je pripadnicima zatvorske službe sigurnosti određeno policijsko zadržavanje. Objasnio je kako služba sigurnosti koja čuva zatvor nije u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova već Ministarstva pravosuđa, a da joj u tome pomaže posebni odred srbijanske policije - Žandarmerija.

Istraga bi, po njegovim riječima, trebala pokazati je li riječ o propustu zatvorske službe sigurnosti ili o organiziranom pokušaju bijega.

Kalinić i Milovanović su, tvrdi u srijedu beogradski tisak, malim pilama pilili rešetke na vratima svojih ćelija, a dnevnik 'Blic' piše kako istražni organi sumnjaju da je pokušaj bijega organizirao u kriminalnom miljeu dobro poznati Sreten Jocić.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

>> Snimka bijega Milovanovića i 'Zveri' iz beogradskog zatvora!

Pozivajući se na neimenovani izvor blizak istrazi, taj list navodi kako je Jocić bio u Posebnom sudu za vrijeme pokušaja bijega Kalinića i Milovanovića, te da se sumnja da ih je on želio osloboditi. Sumnja se, po riječima tog izvora, i da je postojao točan vremenski plan bijega koji je pomagao i netko izvana, kao i da su imali potporu unutar zatvora. Prema tom izvoru, postojali su i operativni podaci da se tako nešto sprema, a iza svega navodno stoji ozbiljna organizacija i sada se provjeravaju svi detalji.

Dnevnik 'Press' piše kako 'nema nikakve sumnje' da su Kalinić i Milovanović mjesecima planirali bijeg te da se postavlja pitanje kako su i uz čiju pomoć unijeli pile u svoje ćelije. Neimenovani izvor tog lista, blizak istrazi, kaže da obavještajne službe Žandarmerije i srbijanske obavještajne službe BIA od kolovoza 2011. imaju informacije da njih dvojica pripremaju bijeg. Zato se, po njegovim riječima, pretpostavlja da oni nisu u jednoj noći ispilili rešetke, nego da je to trajalo mjesecima.

Ravnatelj zatvorske uprave srbijanskog ministarstva pravosuđa Milan Obradović je izjavio da su petorica pripadnika zatvorske službe okružnog zatvora u Beogradu zadržana su na policiji nakon neuspješnog pokušaja bijega Kalinića i Milovanovića, dodavši kako ne želi ništa prejudicirati jer je u tijeku istraga.

Kalinić i Milovanović pokušali su u utorak rano ujutro pobjeći iz okružnog zatvora u Beogradu, odnosno iz pritvora beogradskog posebnog suda, a kako je priopćila uprava za izvršenje kaznenih sankcija srbijanskog ministarstva pravosuđa, obojica su, budnošću i brzom intervencijom pripadnika posebnog policijskog odreda Žandarmerije, odmah uhvaćena i vraćena u ćelije.

Pripadnik tzv. ‘zemunskog klana’ Sretko Kalinić potkraj listopada 2011., u završnici ponovljenog suđenja za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, ponovno je osuđen na 30 godina zatvora za sudjelovanje u tom zločinu. Ponovljeno suđenje Kaliniću, uhićenom sredinom 2010. godine u Zagrebu, započelo je nakon što je iskoristio svoje pravo na ponavljanje postupka s obzirom da mu je suđeno u odsutnosti.

Željko Milovanović, kojemu se u Beogradu sudi za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, nalazi se među šestoricom kojima su na zagrebačkome županijskom sudu 3. studenoga 2010. izrečene presude za taj zločin, pri čemu je njemu suđeno u odsutnosti. Optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, Milovanović je u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora.

Optužnicom posebnoga državnog odvjetništva u Beogradu Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović terete se za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva. Optuženi su da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu kojom su ubijeni Pukanić i Franjić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene