Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci ne dolaze

Dačić: 'Obljetnica Oluje za Srbiju je dan žalosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toga se dana, s aspekta srpskog pitanja, nema što slaviti, rekla je Dačić.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da je obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja "dan velike žalosti za Srbiju".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Slika nije dostupna Opet o proslavi Oluje?! 'Uvrijedit će nas svatko tko ode na tu proslavu'

Dačić tvrdi da je u Oluji ubijeno više tisuća Srba, a stotine tisuća protjerano.

Dačić je zu razgovoru za B92 naglasio kako Srbija želi s Hrvatskom najbolje odnose, ali mora poštovati i svoje žrtve.

"Mi sa Hrvatskom želimo najbolje moguće odnose, ali kao što poštujemo tuđe žrtve - moramo poštovati i svoje... Kao što poštujemo srebreničke žrtve, tako moramo poštovati i svoje žrtve. Ne želimo se svađati ni s kim, ali kada govorimo o srpskim žrtvama, ispada kao da želimo unijeti nestabilnost u regiju", ocijenio je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije zahvalio je državama koje neće sudjelovati na vojnom mimohodu u Zagrebu, spominjući Italiju, Mađarsku, SAD, Veliku Britaniju, Njemačka te Rumunjsku, te ocijenio kao te zemlje ne žele izazivati "dodatnu nestabilnost" na jugoistoku Europe.

Dačić bez objašnjenja otkazao dolazak u Dubrovnik

"Toga se dana, s aspekta srpskog pitanja, nema što slaviti, a naročito je neprikladno da strane vojske sudjeluju u tome. To je antisrpsko stajalište", rekao je Dačić, upitavši kako bi bilo da je Banjoj Luci upriličena vojna parada 11. srpnja za obljetnicu Srebrenice.

Srbijanski šef diplomacije izjavio je i da Srbija ne može "tek tako" prijeći preko napada na predsjednika Srbijanske vlade Aleksandra Vučića u Potočarima.

On je istaknuo da Beograd od Sarajeva traži istragu i utvrđivanje odgovornosti za incident na komemoraciji srebreničkim žrtvama 11. srpnja kada je Vučić napadnut.

"Napad na predsjednika vlade Srbije jedan je od najtežih incidenta koji se može dogoditi u međunarodnim odnosima između dve zemlje", rekao je Dačić za B92, istaknuvši da Srbija očekuje službeno izvješće o rezultatu istrage.

Komentirajući najavljeni posjet tročlanog predsjedništva BiH Beogradu, Dačić je rekao da to "još nije u potpunosti dogovoreno".

Podsjetivši da je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo prosvjednu notu Bosni i Hercegovini zbog napada na Vućića, Dačić je ocijenio kako je "nevjerojatno da još nitko nije uhićen zbog toga".

Slovenska vojska neće sudjelovati na mimohodu u Zagrebu

Pripadnici slovenske vojske neće sudjelovati na vojnom mimohodu u Zagrebu na obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja 4. kolovoza, odlučila je u četvrtak slovenska vlada a prenosi slovenska agencija STA.

Slovenska je vlada odlučila da neće poslati pripadnike vojske na mimohod u Zagreb zbog toga što većina saveznika također neće sudjelovati na tome događaju, a odluka za Ljubljanu predstavlja "osjetljivo vanjskopolitičko pitanje".

STA piše da su poziv za sudjelovanje slovenskih vojnika na paradi predsjedniku slovenske vlade Miri Ceraru poslali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik vlade Zoran Milanović.

Slovensko ministarstvo obrane u srijedu je bilo potvrdilo da će Slovenci sudjelovati s tri zrakoplova tipa Pilatus i deset pripadnika vojske, podsjeća STA, koja piše da se vlada u međuvremenu očito predomislila.

Cerar je pojasnio da sudjelovanje ne bi bilo primjereno jer "Slovenija niti organizira vojne parade niti sudjeluje u onima koje drugi organiziraju". Rekao je kako je nastao nesporazum jer je prva informacija bila da će mimohod u Zagrebu biti u okviru NATO-a, a kasnije se pokazalo da to nije točno.

"To je proslava posebnog tipa, gdje vojna nazočnost Slovenije ne bi bila primjerena", kazao je Cerar, kako prenosi STA.

"Budući na mimohodu neće sudjelovati ni neke druge savezničke države, primjerice SAD, Velika Britanija ili Mađarska", nema razloga da na njoj sudjeluje Slovenija sa svojom vojskom", izjavio je novinarima slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene