Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer misli da bi osnivanjem Balkanskog vijeća ojačala međunarodna pozicija zemalja u regiji. Odbacuje prigovore da je riječ o oživljavanju Jugoslavije.


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans da Srbija s Hrvatskom mora surađivati, najavljujući mogući skori susret s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem te se zauzeo za osnivanje Balkanskog vijeća koje bi osnažilo međusobnu suradnju u zemljama regije odbijajući prigovore da se radi o oživljavanju Jugoslavije.

>> Josipović pohvalio Dačićev poziv na resetiranje odnosa

Vezani članci Milorad Dodik Dodik opet provocira i prijeti vojskom bosanskih Srba: "Moguće je ponovo se brzo mobilizirati u punom sastavu ako zatreba" Milorad Dodik u Zagrebu Dodik upao na sjednicu pa uputio niz uvreda: ''Ja sam iznad tebe u svemu, čovječe. Ja sam veoma dobar s glavom. Samo ti nisi dobar s glavom''

"Balkansko vijeće bi trebalo imati ulogu da zajedno budemo jači. Nije to nova Jugoslavija, nego da zajedno budemo jači", rekao je Dačić i dodao da su Srbiji puno bliže Hrvatska i BiH, nego neka druga zemlja navodeći primjer Litve. "Sigurno da nam je BiH bliža nego Litva. A kada netko dođe iz Litve ima veća prava u Srbiji nego netko iz Hrvatske. A to nije pravedno", dodao je.

Zauzeo se i za to da prve korake u oživljavanju suradnje Hrvatske i Srbije učine dvojica premijera i vlade. "Nije to pitanje simpatije ili antipatije, mi smo države koje moraju surađivati", rekao je Dačić.

Srbijanski premijer izrazio je očekivanje da će u nekoliko sljedećih mjeseci doći do susreta s premijerom Hrvatske. Pri tome je ocijenio da ne treba biti tabu tema u međusobnoj komunikaciji ističući da je puno više tema oko kojih dvije države nemaju prijepora. "Siguran sam da postoje teme gdje možemo imati zajednički interes", naveo je Dačić.

Odbacio je mogućnost priznanja Kosova dodajući da se Srbija neće povući iz pregovora te da će nastaviti inzistirati na autonomiji područja većinski nastanjenih Srbima. "Mi mislimo da je prihvatljivo rješenje da mi ne priznajemo neovisnost Kosova i da se srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da autonomija. Srbija sigurno neće sebi pucati u glavu time što će reći mi ćemo prekinuti pregovore", rekao je Dačić.

Upitan o odnosima s predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom, Dačić je rekao da ga Dodik nije podržao u predsjedničkim izborima, ali da su Beogradu važniji posebni odnosi s RS-om nego tko vlada. Po riječima premijera, za Srbiju ne postoji bolje rješenje od članstva u Europskoj uniji.

"Dajte da mi uđemo u Europsku uniju, pa ako ne valja onda ćemo izaći", istaknuo je Dačić. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook