Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U čast preminulom inženjeru

Novo otkriće: Curiosity pronašao 'Jakea' na Marsu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in rover Curiosity našao je novu zanimaciju - kamen u obliku mini piramide, kojem su znanstvenici već dali ime u čast top inženjeru, koji je radio na svim NASA-inim rover misijama.

Kamen je dobio ime 'Jake Matijević', po navedenom NASA-inom inženjeru, koji je preminuo samo nekoliko dana po slijetanju Curiosityja na Mars, prenosi ABC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo čudo na Crvenom planetu FOTO Nova fotografija s Marsa otvorila brojna pitanja Slika nije dostupna Ima života? Misteriozna svjetlost na Marsu: Što je to snimio Curiosity?

>> Curiosity snimio pomrčinu Sunca na Marsu

'Jake' je kamen visine 25 centimetara i širine 40 centimetara, no ne radi se o nekakvom posebnom primjerku kamena (osim oblikom). Zasad se čini kako u sebi sadrži bazalt, sličan onom u vrtnom kamenju na Zemlji.

Ipak, 'Jake' će poslužiti sofisticiranim instrumentima rovera, Alpha Proton X-Ray spektrometru te laserskom ChemCam analizatoru, za dobru vježbu. Potonji se može fokusirati na područja koja mjere manje od milimetra, što je super-precizno, gledano u okvirima mjerenja na Marsu.

Curiosity će s proučavanjem sastava 'Jakea' početi sutra.

Jacob Matijević bio je vrhunski inženjer u NASA-i koji je radio na svim NASA-inim rover misijama na Marsu, počevši od Mars Pathfindera i Sojournera 1997. godine. Matijević je bio rodom iz Chicaga te je imao doktorat iz matematike. Postoji i matematički teorem nazvan po njemu, koji se bavi komutativnom algebrom.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene