Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner države New York Andrew Cuomo najavio je u petak uredbu kojom će 500 policijskih službi prisiliti da prihvate "reforme" protiv prekomjerne uporabe sile te je potpisao zakon kojim disciplinski postupci protiv policajaca više neće biti tajni.


Guverner države New York Andrew Cuomo potpisao je 10 zakona koje su ovaj tjedan doniijela oba doma države New York. Cuomo je najavio da će financiranje općina uvjetovati zakonom koji obvezuju policijske odjele da se se "obnove i moderniziraju" kako bi se borili protiv sustavnog rasizma.

Vezani članci Hells Angels Racije diljem zemlje: 1300 specijalaca upalo u prostorije zloglasne motorističke skupine Ilustracija Istraga masakra u Texasu pokazala stravične propuste policije: Otkriveni novi detalji

"To bi trebalo biti učinjeno u svakoj policijskoj agenciji u ovoj zemlji", kazao je Cuomo.

Govorio je na novinskoj konferenciji u vrijeme velikih prosvjeda koji potresaju SAD od 25. svibnja kada je afroamerikanac George Floyd umro prilikom nasilnog privođenja u Minneapolisu. Uz Cuoma su sjedile majke Erica Garnera i Seana Bella, nenaoružanih afroamerikanaca koji su ubijeni u okršaju s njujorškom policijom. Garner, koji je umro u Staten Islandu pošto ga je ugušio bijeli policajac prilikom privođenja 2014., govorio je policajcu, baš kao i Floyd, da ne može disati.

Ukinuo uredbu staru nekoliko desetljeća

Cuomo je u petak potpisao zakon kojim se ukida nekoliko desetljeća stara uredba po kojoj su disciplinski postupci protiv policajaca tajni za javnost. Dio je to paketa reformskih mjera koje je predložio parlament New Yorka u kojem demokrati čine većinu.

Vezanje državnih dolara za "sustavnu reformu policijskih odjela" jedini je način da se provedu temeljite promjene u borbi protiv rasizma, a što prosvjednici traže desetljećima, rekao je Cuomo.

Trump želi zabranu gušenja

Američki predsjednik Donald Trump u petak je rekao kako bi volio da se zahvati gušenja u većini slučajeva zabrane, iako je sugerirao da bi ta metoda bila razumljiva u slučajevima jedan-na-jedan. ''Ne volim zahvate gušenja, no nekada, kad ste sami i borite se protiv nekoga, teško je'', rekao je američki predsjednik u razgovoru za Fox News.

''Mislim da bi bilo jako dobro da se, općenito govoreći, to zabrani'', dodao je.

Dio republikanaca u Kongresu podržava mjere koje predlažu demokrati, poput zabrane zahvata gušanja i reformu sustava imuniteta za policajce koji sprječava da budu kažnjeni kad prekorače ovlasti. ''Mislim da je to sramota i mora prestati'', rekao je Trump o policijskom nasilju nad crnačkim stanovništvom.

Dodao je da poneka ''trula jabuka'' ne smije uništiti ugled koji imaju policajci koji ''se jako dobro brinu za nas''. Trump je u razgovoru zaključio da želi ''veoma suosjećajne, ali snažne snage sigurnosti''.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju