Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Miješanje u unutarnje stvari'

Crna Gora poslala oštar prosvjed Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crnogorska vlada poslala je oštar prosvjed srbijanskoj vladi zbog njezine Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regiji navodeći da je taj dokument izravno miješanje u unutarnje stvari Crne Gore, prenose podgorički mediji.

U strategiji srbijanske vlade traži se da Srbi budu konstitutivan narod u Crnoj Gori po uzoru na Srbe u Bosni i Hercegovini. 'Bilo koji oblik političkog djelovanja sa strane koji ima za cilj promjenu ustavnog poretka Crne Gore, kao što je to slučaj s navedenim dokumentom Vlade Srbije, izravno je miješanje u unutarnje stvari suverene države Crne Gore i potpuno je suprotno temeljnim načelima dobrosusjedskih odnosa', navedeno je u priopćenju Ureda za informiranje crnogorske vlade koje prenose mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ta famozna autocesta Crnogorski 'projekt stoljeća' nikako da se pokrene s mrtve točke Slika nije dostupna Mučenje hrvatskih zarobljenika U Crnoj Gori počelo ponovno suđenje za Morinj

>> Tužiteljstvo BiH o Divjaku: Beograd krši odredbe sporazuma

Crnogorska vlada naglašava punu posvećenost daljnjem unaprjeđenju odnosa i svestrane suradnje sa svim državama u okruženju, što je, kako se ističe, osobito prepoznato u procesu europskih integracija Crne Gore u svim relevantnim međunarodnim krugovima.

Prosvjeduju zbog 'miješanja u unutarnje stvari neovisne države'

Oštro prosvjedujući zbog, kako se navodi, takva oblika miješanja u unutarnje stvari jedne suverene i neovisne države, Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija da srbijanskome veleposlaniku u Crnoj Gori u najkraćem roku prenese njezino službeno stajalište o tom pitanju, kaže se u vladinu priopćenju.



Srbijanski predsjednik Boris Tadić sastao se početkom veljače u Beogradu s predstavnicima Srba iz susjednih zemalja-Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunjske i Mađarske, a povod je bila nešto prije donesena državna Strategija očuvanja i jačanja odnosa Srbije s dijasporom i Srbima u susjednim zemljama te analiza stanja u tim zemljama uoči popisa stanovništva ove godine u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Rumunjskoj.

'Nastavak pritiska 'nacionalističkog Beograda na neovisnu Crnu Goru''

Na sastanku je, po priopćenju iz Tadićeva ureda, bilo riječi o unaprjeđenju i zaštiti prava srpskog naroda u susjednim zemljama i namjeri Srbije da razvija dobrosusjedske odnose i regionalnu suradnju te je upozoreno na potrebu da srpski narod u susjednim državama uživa isti stupanj zaštite prava kao i nacionalne manjine u Srbiji.

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenila je tim povodom da je Tadićevo okupljanje Srba iz iseljeništva i susjednih država, među kojima su i Srbi iz Crne Gore, nastavak pritiska 'nacionalističkog Beograda na neovisnu Crnu Goru'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene