Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen ratni heroj BiH

Tužiteljstvo BiH o Divjaku: Beograd krši odredbe sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Beču je uhićen Jovan Divjak, general Armije BiH. Interpolovu tjeralicu za njim je raspisala Srbija. Srbijansko tužiteljstvo sumnjiči ga za navodne ratne zločine iz 1992. godine.

Riječ je o slučaju 'dragovoljačka ulica' kad su u borbama poginuli pripadnici bivše jugoslavenske vojske. General Divjak kraj rata dočekao je kao heroj obrane Sarajeva.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> General Divjak na sudu, u Sarajevu prosvjedi

U Sarajevu prosvjedi. General Jovan Divjak, ratni heroj, uhićen je u bečkoj zračnoj luci. Prosvjednici traže njegovo puštanje. Bosna i Hercegovina tražit će njegovo izručenje, a i Srbija također. Beogradsko specijalno tužiteljstvo tereti ga za navodni ratni zločin počinjen u Sarajevu 1992. godine.

Vojnici bivše JNA, dijelom ročnici, tada su poginuli u vojnoj akciji i sukobu s tadašnjom BiH teritorijalnom obranom, koja je pokušala spriječiti okupaciju Sarajeva. Srbija nikad dosad nije ispitala, ili osumnjičila JNA zapovjednike koji su tim mladićima izdali zapovijed da idu u dragovoljačku. Za to sumnjiči generala Jovana Divjaka, jednog od zapovjednika obrane grada. Zbog istog slučaja i po zahtjevu Srbije u Londonu je svojedobno uhićen i Ejup Ganić. On ponašanje be i ha vlasti naziva nepismenim.

Tužiteljstvo BiH smatra da Beograd krši odredbe sporazuma potpisanog sa Zagrebom i Sarajevom. Sudbina generala sad ce ovisiti o prosudbama austrijskog pravosuđa. Jovan Divjak, vojnik, književnik i osnivač zaklade za obrazovanje mladih, Srbin je po podrijetlu, a Bosanac po vlastitu opredjeljenju. Ratovao je protiv velikosrpske agresije. Dejtonski mir dočekao je kao neupitan heroj obrane glavnoga grada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene