Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je u srijedu da institucije Crne Gore, prije svega parlament, odlučuju o potvrdi punopravnog članstva u NATO-u i da nije na trećim stranama iznošenje stajališta o tome.


To je odgovor iz Podgorice na priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova, koje je objavila ruska državna agencija Tass, a potom prenijeli podgorički mediji, a kojim Moskva inzistira na održavanju referenduma u Crnoj Gori o pridruživanju Alijansi.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakarova rekla je da je situacija u Crnoj Gori teška.

Vezani članci Napadač na sveučilištu u ruskom Permu Prije pohoda napadač objavio fotografiju na kojoj je naoružan do zuba - ''Želim povrijediti svakoga tko mi stane na put'' Slika nije dostupna PITANJE ULASKA U NATO Crna Gora odgovara Rusiji: Sami odlučujemo o svojoj budućnosti

'Govorimo o unutrašnjoj političkoj krizi, praćenoj prosvjedima. Dakle, duboke podjele i dalje postoje u crnogorskom društvu, prije svega, po pitanju članstva države u NATO-u', rekla je ona.

Moskva stoga smatra da bi se crnogorski građani o tome trebali izjasniti na referendumu i to bi, dodala je Zaharova, bila manifestacija demokracije.

Službena Podgorica, međutim, misli drugačije.

'O načinu odlučivanja o potvrdi punopravnog članstva u NATO odlučuju institucije Crne Gore, prije svega parlament, te u tom smislu nije na trećim stranama iznošenje stajališta o tome kako se institucije trebaju izjasniti o unutrašnjim pitanjima', priopćeno je iz crnogorskog MVPEI-a.

Crnogorski premijer Milo Đukanović u ponedjeljak je rekao da ne postoji pravna obveza niti politička potreba za raspisivanjem referenduma o pristupanju Crne Gore NATO-u, već da je odluka o tome u nadležnosti parlamenta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook