Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crnogorski ministar vanjskih poslova:

'Crna Gora u NATO-u stabilizirat će regiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
BiH i Crna Gora postat će prve dvije države nastale raspadom bivše Jugoslavije koje će konačno urediti pitanje međusobnih granica.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić izjavio je u srijedu u Sarajevu kako je uvjeren da će ulazak njegove zemlje u NATO doprinijeti stabilnosti cijele regije bez obzira na protivljenje nekih država tom procesu.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Lukšić je u Sarajevu boravio u službenom posjetu gdje su ga, uz ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, primili predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i članovi vodstva bosanskohercegovačkog parlamenta.

Dom naroda parlamenta BiH u četvrtak trebao bi ratificirati ranije usuglašeni i potpisani sporazum o granici BiH i Crne Gore, a iz Podgorice je najavljeno kako će i tamo proces ratifikacije tog dokumenta biti okončan do kraja prosinca. Ukoliko se to dogodi, BiH i Crna Gora postat će prve dvije države nastale raspadom bivše Jugoslavije koje će konačno urediti pitanje međusobnih granica, unatoč protivljenima ovom sporazumu kojega su iskazivali neki bošnjački krugovi u BiH.

"U ovu smo godinu ušli s nekim trzavicama, a ipak je završavamo vrlo dobro", kazao je Lukšić.

IZMEĐU PUTINOVE RUSIJE I ZAPADA 'Najglasniji promotori NATO-a su isti oni koji su gorljivo zagovarali granatiranje Dubrovnika'

Šef crnogorske diplomacije je istaknuo kako je za njegovu zemlju definiranje granica iznimno važan korak i dokaz želje za stabilnim dobrosusjedskim odnosima u regiji. Dodao je kako je uvjeren da će tome doprinijeti i ulazak Crne Gore u NATO, bez obzira na to što neke države imaju o tome različito mišljenje.

Kazao je kako su i unutarnji prosvjedi u Crnoj Gori imali za cilj pokazati da ona nije spremna za NATO, no Lukšić drži kako su integracijski procesi interes svih te očekuje kako će potvrdu za to dati i izbori u Crnoj Gori koji se očekuju 2016. godine.

"Važna nam je i potpora susjeda ulasku u NATO jer je to dobro ne samo za stablnost BiH, nego cijele regije", kazao je Lukšić.

Istaknuo je kako su procesi europskih i NATO integracija povezani te da jedan bez drugog teško mogu dati cjeloviti uspjeh.

Ministar vanjskih poslova BiH Crnadak čestitao je Lukšiću na pozivu iz NATO-a. "Znamo koliko su u to uložili energije i koliko im to znači", kazao je Crnadak dodajući kako će BiH suradnju s NATO-om također nastaviti te da očekuje stupanje na snagu Akcijskog plana za članstvo (MAP).

"No nemamo konsenzus (u BiH) oko konačnog članstva u NATO-u i vjerujem da to neće biti na dnevnom redu u nekoj skoroj budućnosti", kazao je Crnadak.

Istaknuo je kako sporazum o granici s Crnom Gorom izdvaja kao vjerojatno najznačajniji događaj u regiji u 2015. godini, a najavio je i kako će iduće godine slijediti sporazum o zajedničkim sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava dvije zemlje u inozemstvu.

"Prvo takvo mjesto bit će London", najavio je Crnadak.
Dodao je kako očekuje uzajamnu potporu na putu europskih integracija ali i zajedničke napore u borbi protiv terorizma kao opće prijetnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene