Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka Udruga za prava radnika tvrdi kako su raspela koja prodaju vjerske trgovine u New Yorku proizvedena u kineskim tvornicama u kojima radnici rade sedam dana u tjednu po 15 sati na dan.


Prema saznanjima Udruge, radnice u tim tvornicama rade od 8 sati ujutro do 23 i 30 navečer. Plaćene su 26 centi po satu i nemaju pravo na bolovanje ili slobodan dan. 

Vezani članci Procesija \ Završila procesija ''Za križen'' na Hvaru: Nije bilo gužve ni grupiranja, policija je sve pratila Marijan Burić za Dnevnik Nove TV - 1 Od danas na snazi nova pravila za ulazak u Hrvatsku: Postoji nekoliko uvjeta, ali i rješenje ako ih ne ispunjavate

Uz to žive u zastrašujućim uvjetima i loše se hrane. 

'Uvjeti u kojma rade ti radnici podsjećaju na one najgore uvjete u tvornicama odjeće od prije dvadesetak godina' tvrdi Charles Kernaghan, ravnatelj nacionalnog radničkog odbora.

Kernaghan je održao konferenciju za novinare kako bi upozorio na stanje u tvornicama u Dongguanu, u južnoj Kini, gdje se, kako je rekao, proizvode križevi koji se prodaju po crkvama u New Yorku. 

Glasnogovornici crkava iz New Yorka odmah su objavili kako su, čim su čuli za primjedbe Udruge za prava radnika, iz prodaje povukli križeve proizvedene u Kini.

'Mislim kako oni uopće nisu imali pojma da se ti suveniri proizvode u tako strašnim uvjetima za rad', izjavio je Kernaghan.

Naveo je kako na takvim mjestima uglavnom rade mlade djevojke. Neke od njih potajno su snimile uvjete u kojima rade i žive.

Joe Zwilling, glasnogovornik crkve sv.Patricka, rekao je kako oni nisu imali pojma o tome. Bili su, kaže, uvjereni da se križevi proizvode u Italiji. 

Kernaghan je potvrdio kako nijedan od križeva u prodaji nema natpis 'Made in China', ali serijski brojevi potvrđuju da dolaze iz spornih tvornica u Kini. 

Crkve koje su prodavale te križeve otkupile su ih od tvrtke Singer Co., iz Mount Vernona. Jedan od suvlasnika, Gerald Singer, potvrdio je kako se religiozni predmeti proizvode u Kini u manufakturi pod imenom Full Start.

'Tražili smo od Full Starta potvrdu da radnici imaju zadovoljavajuće uvjete te da nemaju zaposlene djece', kaže Singer. 

U manufakturi Full Start u Dongguanu kažu da optužbe uopće ne stoje. Tvrde kako su radni uvjeti kod njih 'dobri', ali je čovjek koji je odgovorio na upite udruge odbio dati svoje ime. tvrdio je kako imaju 200 zaposlenih radnika, koji rade od 8 ujutro do 17 i 30 svaki dan te imaju sat i pol stanke za ručak. 

Naveo je kako od radnika rijetko traži prekovremeni rad, a kada se to i dogodi plate im sve što su odradili. No kada ga je predstavnik Udruge za prava radnika počeo tražiti još detalja, poklopio je slušalicu.