Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rimokatolička crkva u Brazilu izopćila je majku i liječnike 9-godišnje djevojčice koja je pobacila blizance, plod silovanja njezinog očuha. Razlog je upravo pobačaj.


Unatoč strašnom zločinu koji je nad njom počinio očuh i koji je rezultirao trudnoćom djevojčice, tamošnji nadbiskup Jose Cardoso Sobrinho kaže kako država ne može odstupiti od svojih načela! 'Božji je zakon iznad ljudskog', rekao je Sobrinho u jednom televizijskom intervjuu. 'Kada je neki ljudski zakon u suprotnosti s Božjim, onda on nema vrijednost. Stoga odrasli koji su dozvolili i omogućili pobačaj podliježu ekskomunikaciji', tvrdi on dalje.

Vezani članci Hod za život, Rijeka Održan "Hod za život, obitelj i Hrvatsku" na riječkom Korzu: "Hrvatska se budi po pitanju pobačaja" Prosvjedi nakon odluke Vrhovnog suda Posljedice odluke koju je Biden nazvao "tragičnom pogreškom": Počelo zatvaranje klinika za pobačaje

Brazilski ministar zdravstva ogorčen je ponašanjem Crkve. 'Šokiran sam jer Crkva nije uzela u obzir okolnosti u kojima je djevojčica zatrudnjela i ne mogu vjerovati licemjerstvu nadbiskupa, koji brani jedan život istovremeno ugrožavajući drugi', rekao je ministar Jose Gomes Temporao.

Ministar zdravstva šokiran

Temporao se zgraža i napominje kako se radi o malenoj 9-godišnjoj djevojčici koja ima tek nešto više od 30 kilograma i čija maternica ne može izdržati ni jedno, a kamoli dva djeteta. Crkva pak smatra kako je djevojčica trebala iznijeti trudnoću i roditi carskim rezom. Abortus je, inače, u Brazilu generalno zabranjen, no u nekim okolnostima ipak se dopušta: ako je majci ugrožen život, ako ne postoji nikakva mogućnost da se fetus razvije, odnosno preživi trudnoću, i u slučaju silovanja, ako plod nije stariji 20 tjedana.

Nesretna djevojčica bila je trudna 15 tjedana,a pobačaj je izveden u srijedu. Liječnici su utvrdili da će djevojčici život biti ugrožen ako se trudnoća ne prekine. Slučaj je otkriven prošlog tjedna kada je djevojčici pozlilo te ju je majka odvezla u bolnicu. Utvrđeno je da je trudna te da je to rezultat seksualnog zlostavljanja od strane očuha. On je uhićen i suđenje čeka u pritvoru.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju