Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prati je vojna mornarica

FOTO Costa Concordija krenula na svoju posljednju plovidbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brod Costa Concordia izrađen je u Genovi, a upravo će tamo završiti svoje putovanje. Kreće na put do rezišta.

Brod Concordia napušta otok Giglio. Pozicioniranje brodske olupine opasane željeznim sanducima punim zraka započelo je jutros u 9 sati. Potrebno je pramac broda okrenuti za gotovo 180 stupnjeva, kako bi bio okrenut u smjeru Genove gdje će biti razrezan. U Genovi je izgrađen taj kruzer od 300 metara dužine i u toj luci će biti rastavljen.

Pročitajte i ovo Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci" Jadrolinija trajekt Može primiti do 1800 putnika VIDEO 18 milijuna eura vrijedna investicija za što bolju ljetnu sezonu: Goste očekuje usluga dostojna kruzera

VIDEO Pogledajte kako danas izgleda unutrašnjost Costa Concordije

Operacija tegljenja olupine Concordije do Genove trajat će četiri dana, jer konvoj će putovati brzinom od dvije milje na sat, dakle korakom čovjeka. Proteklih dana brod opasan sa 36 željeznih sanduka, koji mu pomažu plutati, izvučen je iz mora za oko 14 metara, dok je pod morem ostalo još oko 18 metara, odnosno 10 metara više od njegova normalnog gaza.

VIDEO Jezive snimke unutrašnjosti potopljene Costa Concordije

Sirene brodica i pljesak stanovnika Giglija i turista pozdravile su Concordiju koja je tu bila nasukana 30 mjeseci, odnosno od 13. siječnja 2012. kada je nasukao na podmorski greben i kojom je prilikom poginulo 32 osobe. Zapovjednik broda, Francesco Schettino, i još 11 osoba, optuženo je za masovno ubojstvo iz nehaja i nepružanje pomoći brodolomcima.

Na putu do Genove brodu, koji prate i brodovi talijanske mornarice i brodovi agencija za ispitivanje ekološkog stanja mora, se ne smije približiti ni jedno plovilo. Promjer „zaštite“ oko Concordije je tri milje. Zabranjeno je i nadlijetanje broda, odnosno zatvoren je zračni prostor. Jedino zrakoplov vojne mornarice prati Concordiju. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene