Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojačavaju nadzor granica

Clinton u Meksiku na razgovorima o ratu protiv narko-kartela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je na zajedničkom sastanku članova vlada SAD-a i Meksika u okviru Merida inicijative, da će dvije zemlje pojačati nadzor granice i proširiti razmjenu obavještajnih informacija u borbi s narko-kartelima.

SAD će također nastojati pomoći Meksiku u jačanju vladavine prava i gradnji 'snažnih, otpornih zajednica u izazovnim okruženjima, kao što su Ciudad Juarez', rekla je Clinton, prema priopćenju State Departmenta. Ona je istaknula da su gospodarska kriza i smanjenje doznaka radnika u Meksiko, pomogle trgovcima drogom da novače mlade ljude, to je obećala širu pomoć SAD-a u rješavanju tog složenog problema. 'Nedavno usporavanje gospodarskog rasta i smanjenje doznaka pomoglo je trgovcima drogom u novačenju mladih ljudi', rekla je Clinton. SAD i Meksiko trebaju raditi zajedno kako bi se uklonili 'strah i bezakonje', te poticati 'građane da se zalažu za vladavinu prava', istakla je američka državna tajnica.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU" Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

Hillary Clinton, ministar obrane Robert Gates i ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, sa svojim meksičkim kolegama i predsjednikom Felipeom Calderonom, razmotrili su ostvareni napredak u završnoj godini Merida inicijative, programa suzbijanja trgovine drogom u okviru kojeg je SAD osigurao Meksiku više od 1,3 milijarde dolara pomoći u tri godine. Predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa više od 300 milijuna dolara za nastavak zajedničkih napora iduće godine. 'Posao koji Meksiko obavlja u borbi s organizacijama trgovaca drogom važan je za obje naše zemlje. Nedvojbeno je da se oni bore protiv obje naše vlade', rekla je Clinton. Clinton je ukazala na incident od 13. ožujka u kojem su ubijene tri osobe povezane s konzulatom SAD-a u pograničnom gradu Ciudad Juarezu.

Za jačanje nadzora granica, dvije zemlje rade na povezivanju američkog sustava skeniranje registarskih pločica vozila koja putuju preko južne granice s bazama podataka o ukradenim automobilima, izjavila je ministrica Jannet Napolitano. SAD također pomaže Meksiku uspostaviti carinske i granične službe za nadzor prometa koji dolazi iz SAD-a, rekla je Napolitano. Procjenjuje se da meksički narko-karteli, protiv kojih Calderonova vlada vodi pravi rat uz uporabu vojske, svake godine u SAD prebace droge u vrijednosti do 40 milijardi dolara. Anketa u meksičkom dnevnom listu Milenio u utorak je pokazala kako 59 posto ispitanika misli da narko-karteli pobjeđuju u tom ratu, prema 21 posto, koji kažu da pobjeđuje vlada, prenose američki mediji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene