Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je na zajedničkom sastanku članova vlada SAD-a i Meksika u okviru Merida inicijative, da će dvije zemlje pojačati nadzor granice i proširiti razmjenu obavještajnih informacija u borbi s narko-kartelima.


SAD će također nastojati pomoći Meksiku u jačanju vladavine prava i gradnji 'snažnih, otpornih zajednica u izazovnim okruženjima, kao što su Ciudad Juarez', rekla je Clinton, prema priopćenju State Departmenta. Ona je istaknula da su gospodarska kriza i smanjenje doznaka radnika u Meksiko, pomogle trgovcima drogom da novače mlade ljude, to je obećala širu pomoć SAD-a u rješavanju tog složenog problema. 'Nedavno usporavanje gospodarskog rasta i smanjenje doznaka pomoglo je trgovcima drogom u novačenju mladih ljudi', rekla je Clinton. SAD i Meksiko trebaju raditi zajedno kako bi se uklonili 'strah i bezakonje', te poticati 'građane da se zalažu za vladavinu prava', istakla je američka državna tajnica.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Od ponoći nova pravila za ulazak u Srbiju, na popisu je i Hrvatska. Provjerite što se sve mijenja Granični prijelaz, ilustracija Nova pravila za prolaz kroz Sloveniju: Vlada u zadnji tren izmijenila odluku

Hillary Clinton, ministar obrane Robert Gates i ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, sa svojim meksičkim kolegama i predsjednikom Felipeom Calderonom, razmotrili su ostvareni napredak u završnoj godini Merida inicijative, programa suzbijanja trgovine drogom u okviru kojeg je SAD osigurao Meksiku više od 1,3 milijarde dolara pomoći u tri godine. Predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa više od 300 milijuna dolara za nastavak zajedničkih napora iduće godine. 'Posao koji Meksiko obavlja u borbi s organizacijama trgovaca drogom važan je za obje naše zemlje. Nedvojbeno je da se oni bore protiv obje naše vlade', rekla je Clinton. Clinton je ukazala na incident od 13. ožujka u kojem su ubijene tri osobe povezane s konzulatom SAD-a u pograničnom gradu Ciudad Juarezu.

Za jačanje nadzora granica, dvije zemlje rade na povezivanju američkog sustava skeniranje registarskih pločica vozila koja putuju preko južne granice s bazama podataka o ukradenim automobilima, izjavila je ministrica Jannet Napolitano. SAD također pomaže Meksiku uspostaviti carinske i granične službe za nadzor prometa koji dolazi iz SAD-a, rekla je Napolitano. Procjenjuje se da meksički narko-karteli, protiv kojih Calderonova vlada vodi pravi rat uz uporabu vojske, svake godine u SAD prebace droge u vrijednosti do 40 milijardi dolara. Anketa u meksičkom dnevnom listu Milenio u utorak je pokazala kako 59 posto ispitanika misli da narko-karteli pobjeđuju u tom ratu, prema 21 posto, koji kažu da pobjeđuje vlada, prenose američki mediji. (Hina)