Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedmero članova ratnog Predsjedništva BiH pozvalo je vlasti BiH da se suprotstave srbijanskom kaznenom progonu više visokih dužnosnika ratnih vlasti iz BiH, među kojima se spominju i imena bivših članova državnog vrha, držeći da će to destabilizirati regiju.


Članovi ratnog predsjedništva Nijaz Duraković, Ejup Ganić, Stjepan Kljuić, Ivo Komšić, Tatjana Ljuić-Mijatović, Mirko Pejanović i Miro Lazović u zajedničkom su priopćenju pozvali vlasti BiH da izvijeste Srbiju kako najave o suđenjima i raspisivanju tjeralica protiv građana BiH smatraju 'nelegalnim i suprotnim normama međunarodnog prava' te da naglase kako 'to vodi pogoršanju ukupnih međudržavnih odnosa i destabilizaciji cijelog područja'.

Vezani članci Ivana Petrović - 2 Komentar Ivane Petrović: "Kad netko bude optužen, mi odmah moramo provjeravati ima li on slučajno BiH državljanstvo. Vlada već sutra mora poslati u Sabor izmjenu zakona" Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 2 Što će sud odlučiti o Mamićevoj molbi? Ako je odbije, slijedi raspisivanje tjeralice i europski uhidbeni nalog

Ratni članovi državnoga vrha BiH ocijenili su poteze srbijanskih vlasti 'nastavkom srbijanskog specijalnog rata protiv BiH kako bi destabilizirale BiH'. Dužnosnike zabrinjava činjenica da susjedna država Srbija pokreće val optužaba i najavljuje suđenja za zločine prema bivšoj vojsci JNA i građanima srpske nacionalnosti, građanima BiH, koji su u ratu od 1992. do 1995. sudjelovali u obrani zemlje ili istodobno bili dio legalno izabrane demokratske vlasti.

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je potkraj veljače tjeralicu protiv 19 osoba osumnjičenih za ratni zločin u BiH, među kojima su i ratni članovi predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić. Osumnjičeni su da su zapovjedili napad na konvoj vojnih vozila JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kad je poginulo više desetaka pripadnika jugovojske.