Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez komentara s njemačke strane

Cipras traži od Merkel da ubrza razgovore o dugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik grčke vlade Alexis Cipras zatražio je u četvrtak od njemačke kancelarke Angele Merkel da ubrza pregovore o pomoći Grčkoj, u pokušaju pronalaska 7,2 milijardi eura koji su nužno potrebni toj zemlji.

Prema izvorima iz grčke vlade, koje navodi agencija dpa, Cipras je na rubu summita EU o migracijama u Bruxellesu zatražio od Merkel da ubrza proces postizanja sporazuma o grčkom dugu o kojem su se u veljači dogovorili međunarodni zajmodavci i Grčka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrhunac napetosti Merkel: Grčka dobila velikodušnu ponudu! Cipras odgovara: To je ucjena! Slika nije dostupna Razmišlja pozitivno Merkel: I dalje je 'moguć dogovor' o Grčkoj

Susret dvoje političara, prvi nakon Ciprasova posjeta Berlinu prošlog mjeseca, odvijao se u "pozitivnom i konstruktivnom uzračju", rekao je grčki izvor. "Premijer je zatražio ubrzanje procedure kako bi... se provela odluka koja predviđa prvi privremeni sporazum do kraja travnja", rekao je grčki izvor za Reuters.

Njemačka strana nije neposredno komentirala taj zahtjev, ali Berlin odlučno ustraje na zahtjevu da Atena poštuje obveze što ih je preuzela prijašnja, konzervativna grčka vlada, a odnose se na reformu tržišta rada, mirovinskog sustava i poreza na promet u zamjenu za međunarodnu pomoć u spašavanju svoga gospodarstva.

Grčka opet propada, za par tjedana imat će izbor: Platiti plaće ili dug MMF-u

Reuters navodi riječi europskih dužnosnika koji tvrde da će Merkel poslati poruku kojom traži ostanak Grčke u eurozoni i izbjegavanje katastrofe, ali da bi Tsiprasova vlada u tom cilju morala u tehničkim pregovorima ponuditi detaljne mjere kojima namjerava osigurati održivost javnih financija.

"Nijemci na najvišoj razini žele zadržati Grčku u eurozoni i pronaći rješenje, ali vrijeme leti i moglo bi postati dramatično prije nego što Tsipras postigne sporazum", rekao je jedan visoki dužnosnik.

Atena nastoji sastaviti popis reformi i mjera smanjenja troškova u zamjenu za nužno potrebnu pomoć, pri čemu su jasni rokovi otplate kredita. Ministri financija eurozone u petak će u Rigi razmotriti napredak u tim pregovorima.

Grčka treba u idućim tjednima isplatiti obveze posjednicima obveznika i drugim zajmodavcima, uključujući oko 950 milijuna eura u svibnju Međunarodnom monetarnom fondu i 1,7 milijardi eura plaća i mirovina u javnom sektoru, procjenjuju grčki mediji.

Dok Grčka inzistira na brzom političkom sporazumu, Merkel je mišljenja da Atena treba najprije ispuniti zahtjeve Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je u Berlinu da raste dvojba glede stanja u Grčkoj i upozorio da, u slučaju ponovne financijske nestabilnosti, Grčka ni ove godine neće imati gospodarski rast.

Dombrovskis smatra da do sporazuma neće doći ovog mjeseca, ali pregovori se prema njegovim riječima mogu voditi i nakon roka zadanog za kraj travnja. Očekuje da bi se sporazum mogao postići u svibnju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene