Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljski dužnosnici potvrdili

CIA Poljsku koristila kao rutu za transport osumnjičenih terorista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnici letova koje su dali poljski dužnosnici potvrđuju da su zrakoplovi CIA-e slijetali u Poljskoj tijekom 2003. a ti su letovi kako sumnjaju organizacije za zaštitu ljudskih prava bili povezani s prebacivanjem osumnjičenih za terorizam iz Afganistana i drugih zemalja, rekli su u ponedjeljak aktivisti.

Dnevnici letova poljske agencije za zračni promet pokazuju da su zrakoplovi koje je iznajmila CIA slijetali u Szymanyju na sjeveru Poljske najmanje šest puta tijekom 2003., rekli su dužnosnici organizacija Open Society Justice Initiative i Helsinške zaklade za ljudska prava, koji su zatražili dnevnike po poljskom zakonu o slobodi informiranja. Pet zrakoplova doletjelo je iz afganistanske prijestolnice Kabula dok je jedan došao iz Maroka.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka ISIS-K sigurnosna opasnost Europa na nišanu terorista, aktivirani sigurnosni alarmi: Iz ove zemlje kreću u napade

'To je iskorak', rekla je Dorota Pudzianowska iz Helsinške zaklade dodavši da su informacije došle iz državne agencije a ne anonimnih izvora. Organizacija Human Rights Watch sa sjedištem u New Yorku u izvješću od 2005. tvrdila je da su u Poljskoj bili smješteni tajni zatvori CIA-e u koje su prebacivani osumnjičeni teroristi iz Afganistana. Potvrda da su u Poljskoj slijetali zrakoplovi povezani s CIA-om ne dokazuje da su u Poljskoj bili zatvori CIA-e, rekao je Adam Bodnar iz Helsinške zaklade. 'Ne mogu 100 posto tvrditi ali mogu 98 posto', rekao je i zatražio od poljskih vlasti da daju punu informaciju o poljskoj ulozi u premještanju osumnjičenika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene