Obavijesti Video Pretražite Navigacija

CIA bez komentara o operacijama u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) nije željela izravno komentirati napis danskog lista Politiken o tome kako je svoje operacije uhićenja i prebacivanja terorista u Europi počela sredinom 90-ih u Hrvatskoj, s egipatskim teroristom Abu Talalom, pozivajući se na pravilo da javno ne komentira određene slučajeve i optužbe, ali je potvrdila kako su "izručenja zakonito sredstvo u borbi protiv terorizma".

"Dok CIA u pravilu ne komentira javno određene slučajeve i optužbe, izručenja su ključno, zakonito sredstvo u borbi protiv terorizma, i ona su pomogla Sjedinjenim Državama i drugim zemljama da osujete terorističke zavjere i mreže", izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik CIA-e George Little  u Washingtonu, na traženje da potvrdi ili opovrgne navode iz Politikena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DESET NA RESPIRATORU Karlovačka bolnica zbog velikog broja pacijenata oboljelih od COVID-a smanjuje broj operacija: "Zasad nije upitno zbrinjavanje hitnih slučajeva i onkoloških bolesnika" Pune se bolnice, sve više otkaza operacija - 1 PUNO COVID BOLESNIKA Bolnice zbog koronavirusa odgađaju operacije i preglede: "Do rujna mogu tri puta umrijeti i oživjeti"

"Cilj izručenja, koja su se događala daleko rijeđe nego što to neka novinska izvješća sugeriraju, jest da se teroristi uklone s ulica na način kojim se pridržavamo naših zakona i ugovornih obveza", istaknuo je glasnogovornik CIA u pisanom odgovoru na upite.

Pitanja o tome je li CIA i nakon sredine 1990.-ih eventualno
koristila pritvorske kapacitete u Hrvatskoj u operacijama uhićenja i prebacivanja osumnjičenih za terorizam u Europi, kao i do kada je ta eventualna praksa trajala, ostala su bez odgovora.

Abu Talal bio je visokorangirani pripadnik egipatske terorističke skupine al-Gama al-Islamija, koji je imao politički azil u Danskoj, objavio je u nedjelju Politiken.

Pozivajući na bivšeg visokog dužnosnika CIA-e Michaela Scheuera, Politiken navodi kako su američki agenti uhitili Abu Talala u Hrvatskoj u rujnu 1995. godine i zatim ga otpremili u Egipat, gdje je vjerojatno pogubljen.

Egipatske vlasti su prethodno tražile Talalovo izručenje iz Danske, ali je tamošnja vlada to odbila jer mu je u Egiptu prijetila smrtna kazna.

Neki hrvatski mediji prije nekoliko su godina pisali da je Abu Talal uhićen u rujnu 1995. u Hrvatskoj, kada se nalazio na putu iz Danske za BiH. Talalu se zatim izgubio svaki trag, a mjesec dana kasnije uslijedila eksplozija automobila bombe u policijskoj postaji u Rijeci, u kojoj je jedna osoba poginula, a petero ih je teže ranjeno, koji su mediji prepisali mogućoj osveti egipatskih terorista za Abu Talalov nestanak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene