Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bijela kuća je u ponedjeljak odbacila kritike bivšeg potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneya, koji je odluku Obamine administracije o istrazi mogućih nezakonitosti kod CIA-inog ispitivanja osumnjičenih za terorizam, nazvao 'besramnim političkim postupkom".


Glasnogovornik Bijele kuće Roberts Gibbs odbacio je komentare koje je Cheney iznio u nedjeljnom intervjuu za televiziju "Fox News", kao neosnovane. 'To je ista pjesma koju slušamo doslovno od prvoga dana naše administracije. Potpredsjednik očito barata pogrešnim podacima o nizu stvari' rekao je Gibbs. Gibbs nije komentirao Cheneyeve konkretne izjave, već je općenito ocijenio da je njegova kritika osnivanja posebne postrojbe za ispitivanja osumnjičenih za terorizam, pod okriljem FBI-a, 'neutemeljena'.

Vezani članci Dopisivanje, ilustracija Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati Hitna pomoć Šok u Dalmaciji: Pacijenta koji je obilno krvario liječnik ostavio s tehničarima, a nakon njegove smrti lažirao podatke

Nakon što se Cheney izrugivao s tom postrojbom, Gibbs je kazao da će je sastavljati pripadnici više agencija za sigurnost, i odbacio navode da će ona djelovati pod nadzorom Bijele kuće. "Nisam baš siguran da su predviđanja Dicka Cheneya o vanjskoj politici dala puno ploda u proteklih osam godina, na način da su bila pozitivna, ili po mom najboljem sjećanju, jako točna", rekao je Gibbs na brifingu za novinare. Reakcija Bijele kuće uslijedila je nakon što je Cheney napao administraciju u intervjuu na Fox News-u.

>> Zatražena istraga CIA-inog ispitivanja zatočenika

Odluku ministra pravosuđa Erica Holdera o imenovanju tužitelja koji će istražiti moguće zlostavljanje zatočenika osumnjičenih za terorizam u vrijeme administracijwe Georgea W. Busha, Cheney je opisao kao 'grozan' potez koji stvara 'grozan presedan'. 'To je besraman politički postupak, koji će učiniti veliku štetu, dugoročno, za našu sposobnost da imamo ljude koji će preuzeti teške poslove i donositi teške odluke, bez brige o tome što će reći iduća administracija', rekao je Cheney. (Hina)