Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Chavez šalje tenkove na granicu s Kolumbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez zapovijedio je slanje tenkovskih postrojbi na granicu s Kolumbijom i mobilizirao ratno zrakoplovstvo nakon što su kolumbijske postrojbe izvršile napad na pobunjenike unutar Ekvadora.

Chavez je također zapovijedio zatvaranje venezuelanskog veleposlanstva u Kolumbiji i povlačenje svog diplomatskog osoblja upozorivši da bi akcije Kolumbije mogle izazvati rat u Južnoj Americi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Želi pomirbu sa susjedima Chavez pozvao kolumbijske gerilce da oslobode sve taoce Slika nije dostupna 'U slučaju vojne agresije' Chavez: Prekinut ćemo isporuku nafte SAD-u makar jeli kamenje

"Gospodine ministre obrane, odmah premjestite deset tenkovskih bojni na granicu s Kolumbijom, tenkovskih bojni", rekao je je Chavez u svojoj tjednoj televizijskoj emisiji. "Zračne snage se trebaju mobilizirati. Mi ne želimo rat".

Kolumbijska je vojska u subotu objavila da su njezini vojnici ubili Raula Reyesa, vođu marksističkih pobunjenika iz FARC-a, u napadu na pobunjenički logor u džungli u Ekvadoru i nanijele težak udarac najstarijoj južnoameričkoj gerilskoj pobuni.

U subotu je Chavez upozorio Kolumbiju da isto ne čini u Venezueli jer će to protumačiti kao "povod za rat". U nedjelju je rekao da će poslati svoje ratne zrakoplove ruske proizvodnje na Kolumbiju, saveznicu SAD-a, ako njeni vojnici izvrše napad na teritoriju Venecuele.

U nedjelju je Chavez optužio kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea da laže o pojedinostima operacije napada na pobunjeničkog vođu u Ekvadoru gdje je na vlasti ljevičarska vlada predsjednika Rafaela Correa bliska saveznica Venezuele. On je tu operaciju nazvao "kukavičkim ubojstvom dobrog revolucionara".

Ekvador je također izrazio dvojbe glede Uribeovog objašnjenja da je napad bio odgovor na prekograničnu paljbu pobunjenika na kolumbijske vojnike i u znak prosvjeda povukao svog veleposlanika iz Kolumbije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene