Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venezuela, glavni južnoamerički saveznik iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada optužila je u srijedu Sjedinjene Države za pokušaje destabilizacije u Iranu, gdje je u prosvjedima oporbe poginulo najmanje osam ljudi.


'Vlada Venezuele najenergičnije odbacuje pokušaje destabilizacije vlade i naroda Irana, a koje potiču Sjedinjene Države', navodi venezuelansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. Ministarstvo je navodi da je 'iznenađeno što neke vlade pod vodstvom Sjedinjenih Država krše osnovna pravila neuplitanja i poštivanja suvereniteta država'.

>> Chavez terorista nazvao revolucionarnim borcem

Vezani članci Festival vatre u Iranu - 1 U proslavi festivala vatre poginulo troje ljudi, više od tisuću ih je ozlijeđeno. Policija uhitila 25 osoba Joe Biden Bidenova vlada uvela prve sankcije Iranu: "Koristit ćemo se svim prikladnim sredstvima da krivci za povredu ljudskih prava odgovaraju"

Američki predsjednik Barack Obama je u ponedjeljak osudio 'nasilno i nepravednu ' represiju nedjeljnih manifestacija u Iraku i tražio od Islamske republike da oslobodi nepravedno uhićene ljude. Socijalistički venezuelanski predsjednik Hugo Chavez je jedan od glavnih južnoameričkih saveznika Ahmadinedžada kojeg smatra svojim 'bratom' i kojeg je nedavno nazvao 'anitimperijalističkim gladijatorom'. (Hina)