Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez predložio je u srijedu u Minsku bjeloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku da se dvije zemlje ujedine u 'novu republiku' i tako dokažu odlične odnose.


'Moramo stvoriti nov republički savez' Venezuele i Bjelorusije, rekao je Chavez nakon razgovora s Lukašenkom u glavnome gradu te bivše sovjetske republike. Objasnio je da ujedinjenjem ne teži stvaranju nekoga novog saveza sovjetskih socijalističkih republika. Bit će to 'slobodne republike okupljene u savez', povjerio je Chavez uredu za tisak bjeloruskog predsjedništva. Lukašenko je najavio da će doputovati u Venezuelu kako bi ojačao bilateralnu suradnju. 'Do prije nekoliko godina nismo se ni poznavali, a danas nas veže trgovina vrijedna stotine miljuna dolara', rekao je Lukašenko.

Vezani članci Novinarkama izrečena kazna zatvora od dvije godine 01 Mislite li da je hrvatsko pravosuđe birokratizirano? Bjeloruske novinarke kažnjene zatvorom jer su snimale prosvjed Prosvjedi u Minsku Masovna uhićenja na prosvjedu protiv posljednjeg europskog diktatora, više od 630 ljudi završilo u zatvoru

Bjelorusiju je Chavez prvi put posjetio 2006. kako bi s 'novim prijateljem' osnovao 'borbenu ekipu', a od tada se vraća svake godine. Lukašenko je najavio da će vjerojatno doputovali u Venezuelu u studenome i prijeći je uzduž i poprijeko, od mora do planina te posjetiti sve zlatne rudnike, ležišta nafte i plina. Iz Minska Chavez putuje u Moskvu, na posljednju dionicu svoga puta na kojem je posjetio i Libiju, Alžir i Iran.