Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez izjavio je kako je s bjeloruskim predsjednikom Alexanderom Lukašenkom postigao strateški pakt u borbi protiv američkog imperijalizma.


"Naše zemlje moraju stalno držati mač u rukama", izjavio je Chavez u posjetu bjeloruskoj vojnoj akademiji.

Vezani članci Novinarkama izrečena kazna zatvora od dvije godine 01 Mislite li da je hrvatsko pravosuđe birokratizirano? Bjeloruske novinarke kažnjene zatvorom jer su snimale prosvjed Slika nije dostupna Chavez prenio Lukašenku pozdrav od 'osovine zla'

"Nakon intenzivnih razgovora, stvorili smo strateško savezništvo naših država", rekao je. "Od presudne je važnosti zaštititi naše zemlje od unutarnjih i vanjskih prijetnji. Ralje hegemonizma i imperijalizma zahvatile su i nas i Bjelorusiju", dodao je.

Chavez nije precizirao što će sve savezništvo uključivati. Predsjednik Venezuele žestoki je kritičar Sjedinjenih Država koji se zauzima za ujedinjenje Južne Amerike protiv utjecaja Washingtona.

Lukašenko, s druge strane, upravlja državnim gospodarstvom sovjetskog tipa. U SAD-u smatraju kako je on posljednji diktator u Europi. Bjelorusija je pod američkim i sankcijama Europske unije nakon što su zapadni promatrači optužili Lukašenka da je na izborima u ožujku namjestio svoj ponovni izbor na dužnost predsjednika.

Chavez iz Bjelorusije odlazi u Moskvu gdje će potpisati ugovor o kupnji ruskih borbenih zrakoplova i helikoptera. Planira posjetiti još Katar, Iran, Vijetnam i Mali.