Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EK nije zabrinuta

Češka: Vladi izglasano nepovjerenje, i dalje će predsjedati EU-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češkoj vladi premijera Mireka Topolaneka izglasano je nepovjerenje, usred predsjedanja te zemlje Europskom unijom, prenose agencije. No, Europska komisija izrazila je uvjerenje da će Češka i dalje uspješno predsjedati Europskom unijom.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja dobio je od članova donjeg doma parlamenta stotinu jedan potreban glas, zahvaljujući potpori četvorice bivših zastupnika koalicije koji su postali nezavisni zastupnici. U parlamentu je ukupno 200 mjesta. Češki premijer Topolanek odmah je izjavio kako će podnijeti ostavku u skladu sa češkim ustavom, prenio je dpa. Promatrači ocjenjuju da bi pad češke vlade mogao utjecati na rad EU-ova češkog predsjedništva koje završava 30. lipnja te spriječiti napore te zemlje poduzete na ratifikaciji dogovora o reformama - tj. oko Lisabonskog sporazuma.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Postoji i mogućnost, smatraju analitičari da se zakompliciraju napori Češke u borbi protiv ekonomske krize te da se prekinu američko-češki sporazumi o raketnom štitu, što je bio ključni projekt Topolanekove vanjske politike, izvješćuje France presse. Topolanek je prije izjavio kako bi njegova stranka, u slučaju da pokušaj osnivanja nove vlade ne uspije, više voljela da se prijevremeni izbori održe tijekom ljeta, a socijaldemokratska oporba preferira izbore ujesen, prenosi Reuters.

Ovo nije prvi put da je zemlja koja predsjeda Vijećem Europe tijekom šestomjesečnog mandata doživjela političke promjene. Godine 1996. to se dogodilo u Italiji kada je umjesto koalicije lijevoga centra Romana Prodija vlast preuzeo desni centar Lamberta Dinija, a slično je bilo u Danskoj 1993. kad je pala vlada Poula Schluetera, a na vlast su došli socijaldemokrati Poula Nyrupa Rasmussena.

EK: Češka će i dalje uspješno predsjedati EU-om

'Komisija ima puno povjerenje u činjenicu da nacionalni ustavni zakon dopušta Češkoj Republici da nastavi voditi predsjedništvo EU-a jednako učinkovito kao što je i dosad činila', kaže se u priopćenju Europske komisije. 'Unutar ustavnog demokratskog procesa u Češkoj Republici trebaju se riješiti domaća politička pitanja. Komisija vjeruje da će to biti učinjeno na način koji jamči puno funkcioniranje predsjedništva Vijeća', dodaje se u priopćenju.

Češkoj vladi premijera Mireka Topolaneka, koji od 1. siječanj predsjedava Europskim vijećem. Topolanekova vlada od svoga izbora u siječnju 2007. do sada je preživjela četiri glasovanja o nepovjerenju. Po izglasavanju nepovjerenja vlada je dužna podnijeti ostavku, ali ustav ne predviđa nikakav rok u kojem to mora učiniti. Šef države dužan je prihvatiti tu ostavku i nakon toga treba ili imenovati mandatara za sastav nove vlade ili raspisati nove prijevremene izbore ako se s time slože glavne stranke u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene