Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bez pojačane sigurnosti i kontrole migracijskog toka u Europskoj uniji će se nastaviti postavljanje unutarnjih granica, upozorio je pred današnji summit EU-a u Bratislavi slovenski premijer Miro Cerar koji zahtijeva više koordinacije i suradnje zbog potencijalnog ponavljanja lanjske izbjegličke krize u Europi.


"Ako ne uvedemo učinkovitu kontrolu na vanjskim granicama, nastavit će se s postavljanjem unutarnjih granica što će štetiti međusobnoj suradnji i ekonomiji i nećemo se moći koncentrirati na druge teme kao što su gospodarski rast i smanjenje nezaposlenosti", kazao je Cerar novinarima, a prenose slovenski mediji.

Prema riječima slovenskog premijera, EU u tom pogledu treba definirati zajedničke točke jer napredovati može samo ako je jedinstvena i to bi već danas u Bratislavi trebalo demonstrirati.
Cerar nije isključio ni potrebu zajedničke europske obrambene politike, kad se radi o migracijskim pritiscima, ali kako je dodao i o kriznim žarištima u susjedstvu Europe.

Tijekom lanjske i proljetne migracijske krize Slovenijom je migrantskom rutom prema sjevernim zemljama prešlo više od pola milijuna migranata i izbjeglica, a kako bi se zaštitila od nekontroliranog vala i poslala poruku odvraćanja potencijalnih migrantskih valova Cerarova je vlada postavila žičane barijere na trećini svoje granice s Hrvatskom. (Hina)