Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre reakcije

Čelnik socijaldemokrata u Europskom parlamentu traži Tajanijevu ispriku: "Treba se iskupiti što je moguće prije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef zastupničkog kluba Socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu Udo Bulmann pozvao je u četvrtak predsjednik Europske komisije Antonija Tajanija da se ispriča zbog svojih izjava o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

"Komentari koje je dao Tajani duboko su zabrinjavajući i neprihvatljivi za jednog predsjednika Europskog parlamenta. Osoba na njegovu položaju trebala bi imati političkog i povijesnog znanja i razumijevanja kako ne bi davala tako krive i nacionalističke izjave. Umjesto da potpiruje plamen podjela, on bi trebao raditi na zbližavanju zemalja i zajednica", kaže njemački socijaldemokrat Udo Bulmann.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijeme je Hrvatska još nema ključni dokument o kojem ovise životi: Deseci ljudi umiru svakog dana Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Analiza Ivane Petrović Srbija politički mobingira Hrvatsku: "Ovo je predstava, šira rusko-srpska igranka"

Bulmann dodaje da je dužnost Europljana prisjećati se i pokolja i nasilja koje su počinile sve zemlje te da se Tajani mora osobno ispričati za uvrede.

"Ako predsjednik Tajani želi biti nacionalistički političar radije nego državnik, onda bi trebao napustiti mjesto predsjednika Europskog parlamenta. Sjećanje je bitno, ali također moramo nastojati zbližavati ljude i narode, a ne se koristiti poviješću za povećanje naših razlika. Predsjednik Tajani treba se iskupiti što je moguće prije", rekao je Bulmann.

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija." (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene