Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef zastupničkog kluba Socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu Udo Bulmann pozvao je u četvrtak predsjednik Europske komisije Antonija Tajanija da se ispriča zbog svojih izjava o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".


"Komentari koje je dao Tajani duboko su zabrinjavajući i neprihvatljivi za jednog predsjednika Europskog parlamenta. Osoba na njegovu položaju trebala bi imati političkog i povijesnog znanja i razumijevanja kako ne bi davala tako krive i nacionalističke izjave. Umjesto da potpiruje plamen podjela, on bi trebao raditi na zbližavanju zemalja i zajednica", kaže njemački socijaldemokrat Udo Bulmann.

Vezani članci Talijanska policija, ilustracija uhićenja (Foto: AFP) Policija u Italiji uhitila ekstremiste koji su planirali raznijeti džamiju Italija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Ekonomski analitičari za DNEVNIK.hr: "Recesija u Italiji loša je vijest i za Hrvatsku"

Bulmann dodaje da je dužnost Europljana prisjećati se i pokolja i nasilja koje su počinile sve zemlje te da se Tajani mora osobno ispričati za uvrede.

"Ako predsjednik Tajani želi biti nacionalistički političar radije nego državnik, onda bi trebao napustiti mjesto predsjednika Europskog parlamenta. Sjećanje je bitno, ali također moramo nastojati zbližavati ljude i narode, a ne se koristiti poviješću za povećanje naših razlika. Predsjednik Tajani treba se iskupiti što je moguće prije", rekao je Bulmann.

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija." (Hina)