Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (Foto: AFP)
Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ispričao se u srijedu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću što je u govoru u Basovizzi baratao pojmovima "talijanska Dalmacija" i "talijanska Istra", priopćeno je s Pantovčaka i iz Banskih dvora.


Antonio Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

Vezani članci Antonio Tajani se ispričao (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski europarlamentarci podijeljeni o isprici Tajanija: "Zašto se nije ispričao odmah? Imao je priliku" Slika nije dostupna Tajani se ispričao zbog izjava o ''talijanskoj Istri i Dalmaciji''

U srijedu je poručio predsjednici kako je primio njezino pismo u kojem "izražava razočarenje njegovim izjavama", pa je izrazio svoje žaljenje i ispričao se što je "upotrijebio riječi koje su mogle povrijediti osjećaje njezinih sugrađana i navesti na pomisao da se radi o izražavanju teritorijalnih pretenzija", što je poručio i premijeru u telefonskom razgovoru u ponedjeljak.

"To, naravno, nije bila ni moja želja ni ono što sam mislio", tvrdi Tajani, talijanski političar desnog centra iz stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Predsjednik EP-a je naglasio da njegova politička povijest djelima pokazuje veliko prijateljstvo i duboko poštovanje prema hrvatskom narodu, radi čega je Hrvatska bila među prvim zemljama koju je posjetio od preuzimanja sadašnje dužnosti.

Izrazivši osudu svih oblika totalitarizama, poručio je da se prigodom obilježavanja u Basovizzi s obiteljima žrtava želio prisjetiti tisuća talijanskih, hrvatskih i slovenskih žrtava jedne od najgnjusnijih tragedija prošlog stoljeća.

Zaključio je da Italiju, Hrvatsku i Sloveniju veže čvrsto prijateljstvo koje više od brojnih riječi pokazuje da je Europska unija priča o uspjehu, stoji na internetskim stranicama Vlade i Ureda predsjednice. (Hina)